«Картопля вже не в тренді, ягоди - у топі»: на ринку у Луцьку розкуповують смородину і порічки

Липень — час, коли ринок наповнений барвами, ароматами та смаком літа. Сезон ягід у розпалі. У повітрі пахне і лісовими дарами, і домашньою стиглою смородиною. У Луцьку на прилавках продають те, що виростили самі.
Про це йдеться у сюжеті каналу Аверс.
«Ми з Рованців, самі все вирощуємо. Це смородинка. Полуниці в цьому році тільки для себе — грядка мала. Буде осіння малина», — каже одна з продавчинь Тетяна.
Через весняні заморозки врожай смородини цього року невеликий.
«Дуже малий урожай. Просто навіть не пояснити — з такої кількості кущів. Мізер. Люди питають, дивуються: “100 гривень за кілограм смородини?” А я думаю, це невеликі гроші, бо ж це вітамін С. Це цінно», — ділиться жінка.
Продавчиня Лариса продає домашні порічки. Каже, вирощена без хімії, підживлюють лише органікою.
«Смачна, зазвичай трошки кисла. Але ж це поричка. Купують. Сьогодні мала чотири відеречка — все продала», — додає господиня.
На годиннику лише 12:00, а більшість ягід — розкупили. Свіжі ягоди на ринку не затримуються, особливо зранку. Хто довше спить у суботу — може не встигнути купити.
«Ягідний сезон, як і саме літо, проходить так швидко, що й не зчуєшся», — кажуть люди.
Цьогоріч чорниці на ринку майже не видно.
«Дуже мало чорниць. Посуха, весна була холодна. Подруга їздила — каже, сухих багато, по одній ягідці збирати», — розповідає Лариса.
Більшість волинян обирає свіжі ягоди — для вітамінів. Варення варять менше, більше — заморожують.
«В нас більше йде на заморозку. Бо як закриєш — перевариться. А так розморожується — і якісніше, ніж з банки. Їмо свіжу, поки є вітаміни», — діляться продавці.
Лохина — одна з найдорожчих і найважчих у вирощуванні.
«Ми вирощуємо свою домашню лохину. Дуже важко. Треба багато води. Качаємо майже цілодобово — жара. Почали продавати по 400 грн за кілограм. А далі як карта ляже», — каже пані Ніна з Горохівщини.
Попит великий — особливо на свіжі ягоди. З 7-ї ранку — вже покупці. Картоплю беруть менше, ягоди — в топі.
«Картоплі молодої наїлися. Зараз — ягода, черешні, смородина, порічки», — кажуть на ринку.
Але виростити — це лише пів справи. Найважче — зібрати і доставити.
«Виростити не важко, дівчатка. А нарвати, зібрати все і ще на ринок — дуже важко. Треба багато часу», — ділиться продавчиня.
Читайте також:
- Скільки у Луцьку коштує молода картопля на ринку
- Скільки у Луцьку коштують абрикоси на ринку
- Скільки у Луцьку коштує черешня на ринку