Шацькі пончики з ягодами: легендарний смаколик, який можна приготувати вдома

Шацькі пончики з ягодами: легендарний смаколик, який можна приготувати вдома

Шацькі пончики — це справжня «родзинка» відпочинку на Волині, яку знає кожен, хто хоч раз бував біля Шацьких озер. М’які, пухкі, з хрусткою скоринкою та ароматною начинкою — ці пончики давно стали гастрономічним символом місцевого курорту.

Рецептом смаколика поділилась vita_foodblog у тіктоці.

Інгредієнти: 

  • 0,5 л води
  • 7 ст л цукру
  • 6 ст л олії
  • 50 г свіжих дріжджів
  • 500 г борошна (може знадобитися трохи більше, але не забивайте борошном)
  • 2 яйця
  • 1 ст л горілки чи коньяку
  • Ваніль за бажанням

Начинка —  будь-які сезонні ягоди: чорниця/малина/полуниця/шовковиця і т.д. До них потрібно додати трохи цукру та крохмалю.

Додайте в каструлю з водою сіль, цукор (6 столових ложок, якщо солона начинка буде, беріть менше цукру, 2-3 ст л ) олію та ваніль. Перемішайте, поставте на великий вогонь і доведіть до кипіння.

Зменшіть вогонь та всипте в каструлю 1 склянку борошна. Помішуючи, проваріть ще 5 хвилин. Вилийте тісто в миску та додайте яйця. Швидко вимішуйте тісто ложкою. Можна скористатися ручним міксером. На цьому етапі додають горілку, щоби позбавити тісто присмаку олії.

До дріжджів додайте 1 столову ложку цукру та 2-3 столові ложки теплої (в жодному разі не гарячої) води. Коли маса тіста охолоне до 30°С, вилийте в неї дріжджі та добре розмішайте. Додайте решту борошна. Накрийте тісто і дайте підійти. На ліпіть пампухи, защіпуйте гарно, щоб при смаженні не розкривалися.

На середньому вогні розігрійте олію в каструлі. Коли закипить, обережно додавайте в неї пампухи. Смажте з усіх боків до золотаво-коричневого кольору. Виймайте пончики шумівкою та викладайте на паперові рушники чи серветки. Готову випічку посипте цукровою пудрою.

Читайте також:

Можливо зацікавить