Кілька місяців тому отримав повістку: матір, дружина і троє дітей з Волині шукають безвісти зниклого на війні воїна

Кілька місяців тому отримав повістку: матір, дружина і троє дітей з Волині шукають безвісти зниклого на війні воїна

Євгенія Сюрха з Підгайцівської громади Луцького району вже кілька місяців не має ні спокою, ні сну. Річ у тім, що її син Віталій – військовий. Кілька місяців тому чоловік отримав повістку і пішов захищати Україну від ворога. Спершу син телефонував матері ледь не щодня, втім це змінилось. Вже з 2 серпня від Віталія - ні звісточки.

Пані Євгенія розповідає, спершу сподівались, що це тимчасово. І її син Віталій просто на бойовому завданні. Тож терпеливо чекали на дзвінок. Втім, час минав. Вирішили звернутися до місцевого ТЦК. Тоді їм прийшла така відповідь: Віталій зник безвісти під час боїв на Харківщині, - йдеться у сюжеті каналу Конкурент ТВ.

Жінка у розпачі. Нині вона не знає, чи живий її син, чи, можливо, він потрапив у полон, чи найстрашніше - загинув на фронті від рук окупантів. Найгірше у цьому всьому, зізнається пані Євгенія, це взагалі не мати жодної інформації про свою кровиночку, любимого сина, і з кожним днем чекати будь-яку звісточку стає дедалі важче.

«Я сильно вірую в Бога і надіюсь на те, що він десь може в полоні, його не показують. Малий, три рочки, то він мліє, падає в обмороки, він так його любив«, - розповідає матір воїна.

Тут у рідному домі, що у селі Підгайці у Віталія, окрім матері є ще цивільна дружина та троє малолітніх діток. Два хлопчики і найменша донечка.«У нас спільних троє дітей, тільки, на жаль, вони не були на нього записані, і він із-за того пішов служити, бо якби були записані, то він, звичайно, не пішов би. Хоча була можливість, вже вкінці, перед тим, як мають йти, я його просила, щоб подати документи, але так не вийшло, як хотіли», - розповідає цивільна дружина.

Саме Юлія спілкувалась з Віталієм тоді, 2 серпня. Вона і гадки не мала, що після цього дзвінка може не почути більше голос чоловіка.

«Востаннє 2 числа, ми з ним спілкувалися, в годині восьмій. Він казав, що дуже важко в них, і просив за нього молитися, бо дуже важко у них. Це якраз був той період, коли йшли контрнаступи», - каже Юлія.

Куди тільки родина не зверталась, однак поки що ніхто не зміг їм надати інформацію, що трапилось з Віталієм і чи живий він.Тож нині усі рідні військового живуть від дня до дня, очікуючи хоч якусь звісточку про нього.

На жаль, ситуація, у яку потрапила родина Віталія Сюрхи, не єдина. Подібних історій в Україні сотні, а то й тисячі. Нині в Україні існує певний алгоритм дій у таких ситуаціях. Аби дізнатись, куди можуть звертатись рідні військовослужбовців, які зникли безвісти, ми звернулись за коментарем до юриста Валентина Хаймака.

«Якщо від вашого родича військовослужбовця немає жодної інформації і він вже довгий час не виходить на зв'язок, я б радив би діяти в такому напрямку. В першу чергу звернутися в територіальний центр комплектування, де він фактично був мобілізований, і відповідно звернутися до них з інформацією про те, що не виходить родич на зв'язок, щоб вони поцікавилися, що з ним, можливо, в них є якась наявна інформація. Або звертатися також до військової частини, якщо відомо, де саме служив родич військовослужбовець, яка в нього посада була, яке звання, відповідно, з цієї інформацією звернутися, можливо, вони підкажуть, на якому етапі, скажімо, триває його пошук, чи ще щось відомо про цього військовослужбовця»,- зазначив юрист.

Звернення до обласного військкомату та військової частини – це перше, що варто зробити. Якщо ці органи не нададуть достатньої інформації, ви можете діяти наступним чином:

«Якщо, відповідно, є перестороги, що він зник безвісти або знаходиться в полоні, можна звертатися до національних структур. Зокрема, є, відповідно, уповноважений з розшуку осіб, які, відповідно, знаходяться або в полоні, або зникли безвісти. Є гарячі лінії, є, відповідно, там електронні пошти, на які можна писати свої заяви, на які можна давати інформацію. Відповідно, звертатися в поліцію також варто для того, щоб поліція фіксувала сам факт, заводила справи кримінальні про те, що людина зникла безвісти і, відповідно, брала інформацію. Більшості випадки від родичів будуть пропонувати їм здати аналіз ДНК для того, щоб в разі чого виявити, що саме ця людина дійсно є вашим родичем. Тому родичі мають бути готові до такого факту і до такого процесу. Є служба при Службі безпеки Україні, куди також люди звертаються. А також можна в будь-якому випадку звертатися у Міністерство оборони на гарячій лінії, передавати їм інформацію, яка вам відома, прізвище, ім'я, по батькові військовослужбовця, номер телефону, посада, військове звання, військова частина, де він проходив службу. Можливо ще є якась додаткова інформація, коли він перебував на службі під час виконання бойових завдань. То її варто передати і вже вона буде опрацьована і використовуватися для того, щоб ефективно і чим швидше знайти військового службовця», - додав Валентин Хаймак.

Також юрист рекомендує звернутись у Міжнародний червоний хрест або ж у Національне інформаційне бюро. Зазначимо, зважаючи на те, що нині в Україні тривають активні бойові дії і ворог ні на секунду не припиняє вести вогонь, пошуки зниклого військового, на жаль, можуть бути довготривалими. Втім, як зазначають у відомствах, це в жодному випадку не означає, що його припинили шукати. Тож, як би важко не було, рідним варто набратись терпіння і в жодному разі не опускати руки.

Читайте також:

Можливо зацікавить

У пожежі на Волині загинув захисник України Анатолій Мрочко

У пожежі на Волині загинув захисник України Анатолій Мрочко

Заздрила матерям, які могли похоронити своїх дітей: 10 місяців волинянка шукала тіло загиблого сина-військового

Заздрила матерям, які могли похоронити своїх дітей: 10 місяців волинянка шукала тіло загиблого сина-військового

У Луцьку розшукують чоловіка після інсульту, який зник безвісти

У Луцьку розшукують чоловіка після інсульту, який зник безвісти

На Волині розшукують 25-річного чоловіка

Взяв одяг, пішов з дому і не повернувся: на Волині розшукують безвісти зниклого 25-річного чоловіка

Загинув від осколкового поранення: дружині Героя з Луцького району вручили його посмертну нагороду
фото

Загинув від осколкового поранення: дружині Героя з Луцького району вручили його посмертну нагороду

зниклий безвісти загибель

Надію обірвав тест ДНК: підтвердили загибель Героя з Волині Вадима Ковальчука

доброволець втрати війна

Пішов добровольцем на фронт: на Харківщині загинув 19-річний студент луцького коледжу Максим Відринський

У Луцьку розшукують безвісти зниклого чоловіка

Вийшов з роботи і не повернувся: у Луцьку розшукують безвісти зниклого 30-річного чоловіка

Довго вважався зниклим безвісти: на Волині попрощалися з Героєм Ігорем Боярином
фото

Довго вважався зниклим безвісти: на Волині попрощалися з Героєм Ігорем Боярином