«Ким мені воювати»: що відбувалося на першому засіданні комітету Ради щодо законопроєкту про мобілізацію

«Ким мені воювати»: що відбувалося на першому засіданні комітету Ради щодо законопроєкту про мобілізацію

4 січня   Комітет з національної безпеки та оборони разом із керівництвом ЗСУ та Міноборони почав розгляд урядового законопроєкту про мобілізацію. Депутати та військове керівництво вже почали обговорювати можливі правки щодо найсуперечливіших норм законопроєкту.

Подробиці повідомляє NV з посиланням на джерела серед учасників засідання.

 «Були дуже емоційні обговорення. І щодо норм по інвалідності (в запропонованому документі є норма про мобілізацію осіб із третьою групою інвалідності – ред.), і щодо електронних повісток. Ми запитували, чому цю норму внесли й навіщо. Наприклад, як буде вручатися електронна повістка, як вони бачать створення електронного кабінету. З деякими зауваженнями нашими вже погоджуються», – йдеться в повідомленні.

За словами співрозмовника NV у комітеті, головнокомандувач Валерій Залужний з деякими запропонованими нормами жорстко не погоджувався.

«Він виступив проти норми про залучення до армії ув’язнених і засуджених. Він каже: армія – це що, для поганих людей? Це не так. Але він також сказав: мені потрібні люди, росіяни вже призвали 400 тис. і на червень готують ще декілька сотень тисяч, до 400 тис. Ким мені воювати? Або звертатися до світу і там просити людей, або ви йдіть воюйте, якщо не забезпечите», – повідомляє співрозмовник видання.

Залужний також наголосив, розповідає нардеп, що кожне життя намагатимуться зберегти. Зокрема, на кожного призваного обіцяють виділяти по 80 днів навчання.

Ще одне джерело в комітеті каже, що нардепи від «Слуги народу» зараз хочуть домовитися, щоб створити новий, комітетський законопроєкт.

«Позиція іншої частини депутатів, щоб до документу були внесені зміни, і Кабмін сам вніс оновлену версію з правками, а не перекладав відповідальність на парламент», – каже співрозмовник.

Планується, що засідання комітету триватимуть до суботи включно.

Читайте також:

Можливо зацікавить