Коли садити городину після Великодня, аби врожай був добрим

Коли садити город у травні

Розпочався останній місяць весни і багато городників думають, що вже пройшли всі терміни для садіння городини, проте це не так. У травні минає загроза приморозків і багато культури можна сіяти прямо у відкритий ґрунт.

Що саме у коли можна садити у травні 2024 року, пише Proslav.

Фази Місяця у травні 2024

  • Спадний місяць – два періоди: з 1 по 7 травня і з 24 по 31 травня;
  • Молодий місяць (супермісяць) – 8 травня (06:21 за київським часом);
  • Зростаючий місяць – з 9 по 22 травня;
  • Повний місяць – 23 травня.

Сонячних і місячних затемнень цього місяця не буде.

Отже, найкращі дні для робіт в саду і на городі в травні 2024 року: 3-4, 9-13, 17-22, 25-27, 30-31 числа. У ці дні можна садити, сапати, мульчувати, обрізати, поливати рослини та виконувати інші роботи.

Найменш сприятливі дні для садово-городніх робіт: 6,8,15, 23-24, 28 травня.

Місячний календар садівника на кожен день травня 2024 року

7 травня – день нейтральний для висівання, але за потреби можна зайнятися висаджуванням цибулевих. Можна також підготувати насіння – замочити для пророщування.

8 травня – несприятливий день. Можна поглянути на стан газону та провести скошування трави за необхідності. Не зайвим стане внесення сезонних добрив.

9-13 травня – дуже сприятливі дні для висаджування та висівання баклажанів, перцю, огірків. Можна пересадити кущі полуниці і суниці, посіяти однорічні та багаторічні квіти. Окрім того, у ці дні варто подбати і про сад, можна висаджувати плодові дерева та ягідні чагарники.

14 травня – нейтральний день для висаджування, тому краще перенести цю роботу на іншу дату. Можна зайнятися прибиранням в теплицях, провести провітрювання за теплої погоди. Огляньте рослини на наявність хвороб і шкідників.

15 травня – садовими справами краще не займатися. Це несприятливий день.

16 травня – краще прибирати ділянку, можна перевірити огороджу і, за потреби, її відремонтувати. Це також вдалий день для профілактичного обробітку рослин.

17-22 травня – сприятливі дні. Можна висаджувати всі овочеві культури, суниці та полуниці. Також варто підстригти газон та прополоти бур’яни.

23-24 травня – несприятливі дні для висаджування і висівання, але можна провести обрізання садових культур та профілактичне оброблення. Вже з’являється перший урожай, який можна збирати.

25-27 травня – подбайте про регулярне і рясне поливання, особливо, якщо місяць видався посушливим.

 28 травня – несприятливий день для садово-городніх робіт.

29 травня – за потреби можна пересадити чи посадити рослини, але краще зайнятися обробленням культур від шкідників та прополоти грядки.

30-31 травня – сприятливі дні для підживлення і поливання культур. Можна прищепити бажані рослини, обробити парники і теплиці.

Читайте також:

Можливо зацікавить