Коли збирати кавуни та дині з грядки: вірні ознаки, що баштанні дозріли
Багато городників не знають, як визначити стиглість кавуна і дині та коли баштанні пора зривати.
Важливо і раніше терміну не зірвати, і не дати залежатися, щоб баштанні не почали гнити. Коли збирати дині та кавуни з грядки, - пише Уніан.
Як дізнатися, чи дозріла диня
Як зрозуміти, що диня дозріла на грядці? Це під силу навіть городнику-початківцю. Є три ознаки того, що диня стигла:
- вона змінює колір - була зеленою, а стає жовтою;
- починає сильно пахнути - з'являється приємний динний аромат;
- її плодоніжка всихає.
Можна також злегка натиснути на основу плоду - якщо вона м'яка і залишаються вм'ятини від пальців, то можна знімати. Робити це потрібно акуратно, залишаючи плодоніжку (приблизно 5 см) на ягоді.
Затягувати зі збиранням динь не варто: перезрілі плоди лопаються.
Якщо диня не дозріла, а ви її вже зняли - нічого страшного: її можна дозріти в домашніх умовах, поклавши плід у темне і сухе місце.
Як дізнатися, коли кавун дозрів
Зрозуміти, коли можна збирати кавуни, трохи складніше. Вони не змінюють свій колір і не пахнуть. Але все ж є кілька вірних ознак:
- земляна пляма - місце, на якому кавун лежить на землі - має пожовкнути, що вона виразніша та яскравіша - то кавун солодший (у незрілого кавуна вона біла);
- малюнок кори має бути чітким (якщо сорт кавуна не передбачає іншого);
- на кірці з'являється восковий наліт (вона не повинна блищати);
- при постукуванні кавун «дзвенить».
Плюс до всього плодоніжка і вусик мають бути сухими.
Слід пам'ятати, що «фокус» із недозрілою ягодою, як із динею, на жаль, не пройде - кавун удома не дозріє.
Читайте також:
- Чим підживити капусту у серпні: такого врожаю у вас ще не було
- Як робити консервацію, щоб банки не вибухали
- Чому помідори тріскаються при консервації: хитрість, з якою ви забудете про цю проблему