Коли збирати кавуни та дині з грядки: вірні ознаки, що баштанні дозріли

Коли збирати врожай дині?

Багато городників не знають, як визначити стиглість кавуна і дині та коли баштанні пора зривати.

Важливо і раніше терміну не зірвати, і не дати залежатися, щоб баштанні не почали гнити. Коли збирати дині та кавуни з грядки, - пише Уніан.

Як дізнатися, чи дозріла диня

Як зрозуміти, що диня дозріла на грядці? Це під силу навіть городнику-початківцю. Є три ознаки того, що диня стигла:

  • вона змінює колір - була зеленою, а стає жовтою;
  • починає сильно пахнути - з'являється приємний динний аромат;
  • її плодоніжка всихає.

Можна також злегка натиснути на основу плоду - якщо вона м'яка і залишаються вм'ятини від пальців, то можна знімати. Робити це потрібно акуратно, залишаючи плодоніжку (приблизно 5 см) на ягоді.

Затягувати зі збиранням динь не варто: перезрілі плоди лопаються.

Якщо диня не дозріла, а ви її вже зняли - нічого страшного: її можна дозріти в домашніх умовах, поклавши плід у темне і сухе місце.

Як дізнатися, коли кавун дозрів

Зрозуміти, коли можна збирати кавуни, трохи складніше. Вони не змінюють свій колір і не пахнуть. Але все ж є кілька вірних ознак:

  • земляна пляма - місце, на якому кавун лежить на землі - має пожовкнути, що вона виразніша та яскравіша - то кавун солодший (у незрілого кавуна вона біла);
  • малюнок кори має бути чітким (якщо сорт кавуна не передбачає іншого);
  • на кірці з'являється восковий наліт (вона не повинна блищати);
  • при постукуванні кавун «дзвенить».

Плюс до всього плодоніжка і вусик мають бути сухими.

Слід пам'ятати, що «фокус» із недозрілою ягодою, як із динею, на жаль, не пройде - кавун удома не дозріє.

Читайте також:

Можливо зацікавить