Лелека Грицько повернувся з вирію: за його життям волиняни можуть спостерігати онлайн

Лелека Грицько повернувся з вирію: за його життям волиняни можуть спостерігати онлайн

Полтавський лелека Грицько повернувся з теплих країв, тож тепер за ним можна знову спостерігати у стримі.

У вівторок, 19 березня, о 17:43 до України повернувся лелека, з гнізда якого торік в селі Леляки Полтавської області уперше запустили цілодобову трансляцію на YouTube-каналі «Лелека Грицько».

Трансляцію створено розташованим поблизу села Національним природним парком «Пирятинський», науковці якого пильнують за лелеками. Упродовж декількох років Грицько повертається до свого дому в Леляках.

«Як ми його чекали, нашого красеня. З нетерпінням чекаємо на Одарочку. Кожного року лелеки надихають нас своїм прильотом навесні. Наш Грицько – не тільки прекрасний батько, а й рекордсмен парку «Пирятинський». За гніздові сезони 2022 та 2023 років він разом з Одаркою виховав п’ятьох пташенят. Це взагалі унікальне явище, оскільки, як правило, родина лелек виховує двох-трьох дітей», – розповіли автори YouTube-каналу «Лелека Грицько».

За словами авторів каналу, в 2024 році вони змінили напрям огляду камери на північний, щоб до поля зору не потрапляла міжміська автомобільна дорога.

«Заважають пакети перед очима. Їх у гніздо приніс сам лелека Грицько. Для нього вони – зручний будівельний матеріал. Поліетилен переплівся з гіллям, підстилкою гнізда. Через незручний під’їзд дістатися до пакетів складно. Та й дуже скоро птахи понаносять нових. Нехай це нагадає всім нам, що треба зробити нашу країну чистою2, – поділилися автори каналу.

Довідка. У 2023 році в Україні вперше запустили цілодобову трансляцію на YouTube-каналі «Лелека Грицько» із гнізда лелек. Отриманий відеоматеріал використають науковці та студенти кафедри екології та зоології Київського національного університету імені Тараса Шевченка для вивчення гніздової поведінки лелек.

Читайте також:

Можливо зацікавить