Мобілізація без вибору: як жителя Луцька затримали в ТЦК попри його готовність служити

Мобілізація без вибору: як жителя Луцька затримали в ТЦК попри його готовність служити

Лишили на ніч в казармі волинського ТЦК, а наступного дня чоловік був на полігоні. Така пригода сталася з лучанином, який і без ТЦК та їх бусів готовий був іти служити. Вже, навіть, самостійно домовився зі службою рекрутингу, що піде у відому штурмову бригаду. Але ТЦК перехопили. 

Лучанин дорогою до поліклініки, де мав пройти медобстеження, навіть не підозрював, що в результаті опиниться не на прийомі у лікаря, а в ТЦК, адже на руках мав оновлені дані в резерві, рекомендаційний лист від військової частини, яку обрав для служби в штурмовій бригаді і навіть направлення на медогляд. Здавалося б, з ким з ким, а з ТЦК проблем ніби й не мало бути, - йдеться у сюжеті каналу Аверс.

 «Я їздив на тестовий тиждень, я взяв рекомендаційний лист, мені його видали. Це було вкінці серпня - на початку вересня, я приїхав в Луцьк. Я не залишався на рекрутах через то що в мене проблема з коліном, я хотів їх вирішити і вже мобілізуватися. Тобто я взяв собі там місяць-другий часу, щоб полікувати його коліно. Я зранку встав, йшов в першу поліклініку, в мене якраз лежали знімки коліна, спини, флюорографія, оце все я мав забрати», - розповів чоловік по телефону. 

Тож наполеглива вказівка проїхати з ними до приміщення ТЦК для уточнення даних дещо здивувала. Вже на місці виявилось - то буде не уточнення даних, а проходження ВЛК. Один з лікарів навіть направив на дообстеження в обласну лікарню, але потім, пригадує хлопець, йому сказали, що якщо він туди поїде, не візьмуть в штурмовики. Потім невропатолог написав, що все добре І дообстежень не треба. Чоловіку пообіцяли - от пройде ВЛК, тоді відпустять, але згодом сказали - ночуватимеш в казармі. Побачивши, що його водять за ніс і порушують права, лучанин звернувся до адвоката. Щоправда, після 6-ї вечора захисника вже ніхто не пускав до клієнта. На них не вплинув ані приїзд патрульної, ані слідчо-оперативної групи

«Представники ТЦК дали свої пояснення посилаючись на те, що після восьмої має приїхати якийсь керівник їхній, який дасть відповідне рішення і після чого вони мого клієнта відпустять. Натомість в 8 годині його ніхто не відпустив», - каже адвокат. 

Вже зранку 9 жовтня чоловік був поза зоною досяжності, на повідомлення не відповідав. Захисник поїхав до ТЦК, де востаннє і говорив зі своїм клієнтом. Просив забезпечити йому зустріч з ним, одначе там сказали - тут такого немає.

Довелось викликати патрульну поліцію, принаймні хоча б їх поки що на територію ТЦК допускають. Їм же там повідомили, що чоловік, який їх цікавить, вже на полігоні.

Журналістам у Волинському ТЦК та СП згодом також підтвердили це.

«9 жовтня громадянин був направлений до навчального центру задля подальшого проходження військової служби. Щодо відсутності зв'язку з даним громадянином повідомляємо що на території військових об'єктів може бути перебій зі зв'язком», - сказали у ТЦК. 

Втім за інформацією адвоката, його клієнт не пройшов повністю ВЛК. Згодом він сам це підтвердить, коли врешті вийде на зв'язок. Тож на якійпідставі чоловіка вивезли на полігон і де взагалі докази проходження ВЛК, захисник чоловіка допитувався представниці юрвідділу ТЦК.

У ТЦК поліції навіть не надали номер наказу, за яким відправили на полігон лучанина. Він нібито у того самого абстрактного керівника начальника, якого ніколи немає на території, коли його запитують. 

Лучанин розповів, що в порівнянні з тим, з чим зіштовхнувся у Волинському ТЦК, на полігоні одержав до себе людське ставлення. Він каже, попри цю неприємну історію, таки піде служити і сподівається потрапити у ту бригаду, яку обрав раніше. Щоправда, осад, як то кажуть, лишився. Чоловік розчарований такими методами мобілізації, з якими зіштовхнувся, адже, на його думку, так не повинно бути - мобілізація не має виходити за рамки закону і моралі, адже після силового запихання в буси, зачинення в казармах і принижень, на війну відправиться не мотивований боєць, а морально принижена людина з великою образою на те свавілля, з яким зіштовхнулась.

Читайте також: 

Можливо зацікавить