«Маємо виправдати надії людей»: представниця омбудсмена про допомогу волинянам

«Маємо виправдати надії людей»: представниця омбудсмена про допомогу волинянам

Адвокатка Юлія Спас з 5 липня 2023 року призначена представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області. Наразі представництва уповноваженого з прав людини є у 13 областях. 

Про права людей в умовах воєнного стану, їх порушення та захист в інтерв'ю Суспільному розповіла представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Юлія Спас.

Ви рік перебуваєте на цій посаді. Яка остання справа, якою займалися і чи вдалося допомогти людям?

Ми щодня намагаємося допомогти волинянам, які до нас приходять в громадську приймальню. Так само ми здійснюємо візити, виїзні прийоми громадян для того, щоб почути волинян.

Відповідно до Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» ми здійснюємо парламентський контроль за додержанням прав і свобод. Основна наша діяльність — моніторингові візити.

В одному із таких моніторингових візитів в місця тимчасового проживання в Луцькій громаді, де проживають ВПО, перебувала багатодітна мама з п'ятьма дітками, але умови були не зовсім комфортні для перебування дітей. За нашим реагуванням одразу вже на наступний день переселенка отримала і продукти, і навіть меблі, які були їй необхідні.

Я хочу сказати, що рівень довіри до нашої інституції зростає з кожним днем. Якщо брати статистичні дані за 2023 рік, звернень з Волинської області до омбудсмена було близько півтори тисячі. За пів року 2024 року ми маємо уже більше тисячі звернень з Волині. Люди приходять з надією на допомогу. І тут основне завдання офісу омбудсмена та місія регіональних представництв — точно ці надії виправдати.

Що найбільше можливо бентежить в роботі, лякає або відверто дивує?

Був випадок, який мене дуже здивував. Зателефонувала жінка до нас у громадську приймальню і запитала, чи ви здійснюєте моніторингові візити? Бо у мене протікає дах, пліснява, мені потрібно пофарбувати стіни й зробити ремонт, то прийдіть з таким візитом до мене додому. На що я жінці коректно відповіла, що ми не є ремонтно-будівельною бригадою. Насправді люди не знають і не розуміють меж нашої діяльності.

Луцьк — місто, де одне одного відносно знають і мене дуже бентежить, коли приходять в громадську приймальню знайомі, незнайомі, матері, жінки, які втратили своїх синів, чоловіків, які зникли безвісти, перебувають в полоні або незаконно засуджені РФ. Ми не знаємо, скільки ще триватиме ця війна і скільки ще прийде знайомих і незнайомих людей писати заяви.

Якими обов'язками наділене регіональне представництво омбудсмена у Волинській області, за якими напрямками працює і скільки людей у колективі?

Станом на сьогодні — шестеро в команді: два державних службовці, я як представник і троє координаторів. Що стосується напрямків нашої діяльності, то їх є дев'ять.

Перший, пріоритетний напрямок — це захист прав військових. Найчастіше це звернення від самих військових про неотримання учасника бойових дій, неотримання виплат, які передбачені законом.

Другий напрямок діяльності — це люди, які відчули на собі наслідки збройної агресії РФ, це права внутрішньопереміщених людей, здійснення моніторингових візитів у місця, де вони проживають.

Третій напрямок діяльності — це права дітей. Ми здійснюємо моніторингові візити в заклади, де перебувають діти. Нещодавно ми почали моніторити службу у справах дітей, серед основних проблем якої — штатна чисельність працівників. На 1000 дітей має бути один працівник, а в районах бувають служби, де взагалі один і начальник, і працівник. То чи може ця служба у справах дітей бути дієвою, реагувати на випадки насильства чи жорстокого поводження з дітьми?

Четвертий напрямок діяльності — це інформаційні права. Щодня багато надходить заяв з порушенням інформаційних прав. До нас звертаються і колеги-журналісти, коли не отримують відповіді на запити про доступ до публічної інформації. Йдеться про витрачені кошти з бюджету, заробітні плати голів, керівників громад. Найбільше у нас складених протоколів на голову Сошичненської територіальної громади за невиконання вимог Уповноваженого.

Як на мене, це точно не плюс для авторитету тих посадових осіб, які відмовляються надавати публічну інформацію. Закликаю всіх виконувати закон, тому що закон — один для всіх.

П’ятий напрямок діяльності — це соціально-економічні права. Дуже часто до нас звертаються зі скаргами, зі зверненнями щодо пенсійного фонду з приводу неотримання певних доплат до пенсії.

Шостий напрямок діяльності — це рівні права, права національних меншин, релігійних громад. І тут насправді звернень я б сказала, що не так багато. Тому що згідно з Конституцією України ми не можемо втручатися в релігію.

Сьомий напрямок діяльності — це відвідування місць несвободи, СІЗО, відділів поліції, геріатричних закладів, приватних пансіонатів з громадським сектором за формулою "Омбудсмен плюс". Хочу зауважити, що коли ми здійснюємо моніторингові візити, ми не попереджаємо, що приїдемо завтра о 14:00. Керівництво установ не знає про наші візити й в цьому фішка.

Восьмий напрямок діяльності — це права людей в системі судоустрою. До нас надходять звернення про те, щоб ми здійснили моніторингові візити та спостереження судових засідань. Люди хвилюються про те, що суд може бути упередженим та не дотримуються процесуальні права учасників судового процесу

Дев’ятий напрямок діяльності — це міжнародне співробітництво. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець представляє Україну на міжнародній арені.

Як мешканці Волині можуть звернутися до представництва Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Волинській області?

Громадська приймальня розташована за адресою: місто Луцьк, вулиця Кременецька, 38, перший поверх, ліве крило, кабінети 105-106. Можна звернутися також шляхом подачі заяви на електронну пошту: [email protected].

Ми здійснюємо прийом громадян щоденно з 10 до 16 години, прийомний день у мене як у представника щовівторка з 9 до 13 години за попереднім записом.

Читайте також:

Можливо зацікавить