Майже 40 днів лікарі боролися за його життя: 23-річному захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

Соледар Герой України

23-річному захиснику з Волині Юрію Махнюку просять посмертно присвоїти звання Героя України.

Відповідну петицію на сайті Президента України зареєструвала Ірина Махнюк.

Вйськовослужбовець 93-ї окремої механізованої бригади, молодший лейтенант Махнюк Юрій Миколайович 18 липня 1999 року народження в бою під м.Соледар отримав важке осколкове поранення голови. Майже 40 днів лікарі боролися за його життя. На жаль, серце мужнього воїна зупинилося 10 жовтня 2022 року у львівському військовому шпиталі. Йому назавжди 23.

Махнюк Юрій Миколайович був мобілізований до лав ЗСУ 15 березня 2022р. До 7 квітня проходив підготовку у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного ( м.Львів). Потому служив у легендарній 93 окремій механізованій бригаді « Холодний Яр», був призначений командиром взводу. Протягом 5 місяців зовсім юний молодший лейтенант воював в гарячих точках на Харківському, Донецькому та Луганському напрямках. Був відданий військовій присязі на вірність Українському народу. Він гідно та мужньо виконував військовий обов'язок в боротьбі за Україну, її свободу і незалежність.

Юрій був хоробрим та мужнім, надійним командиром, воїном та побратимом, ідеальним сином та люблячим братом, гідною людиною нашої країни та справжнім патріотом України. Побратими називали Юрія «демократом» та «добряком», вони знали, що він їх ніколи не кине і не підведе. Вони дивувались, як у цій надзвичайно молодій людині зібрались одночасно мужність та розум, відвага та людяність, почуття гумору на надзвичайна любов до України. В усіх важких ситуаціях у нього знаходилися сили, щоб посміхнутися і підняти бойовий дух хлопцям, і на диво - йому це завжди вдавалось. Юрій ніколи і нікому не жалівся, попри молодий вік - був прикладом справжнього воїна та командира.

За мужність і відвагу, самовідданість та зразкове виконання військового обов’язку, виявлені у боях з ворогами Вітчизни, посмертно нагороджений відзнакою І ступеня командування 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр».

Указом Президента України від 16 березня 2023 року № 154/2023 нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Рішенням Ковельської міської ради від 29 червня 2023 року присвоєно звання «Почесний громадянин міста Ковеля» (посмертно).

До повномасштабного вторгнення власними силами будував карʼєру, отримав диплом магістра у Луцькому національному технічному університеті, закінчив військову кафедру, працював інженером-технологом. Цей світлий та добрий хлопець мав багато планів на життя, мріяв, любив… але все лишив і пішов захищати Україну від російської навали.

Підтримати петицію можна за посиланням.

Читайте також:

Можливо зацікавить