Свято Маковія 2024: що категорично не можна робити у цей день

Що можна, а що не можна робити на Маковія?

У 2024 році за новоюліанським календарем українці відзначають Медовий Спас 1 серпня. Це свято має ще декілька назв: Маковія, Спас на воді, Мокрий Спас.

Маковія вважається одним із найважливіших церковних свят, тож треба знати, чого не можна робити у цей день, - пишуть Вікна.

Чого не можна робити у Медовий Спас 2024

Як і під час всіх релігійних свят, на Маковія у 2024 році треба втриматися від лайки та сварок. Також не можна голосно розмовляти й гучно святкувати — це ознака неповаги.

Оскільки Медовий Спас припадає на неділю, божий день, то прибирати й займатися хатньою роботою теж не можна.

Однак пекти пісні вироби: пряники, пироги, млинці з медом та маком — це давня традиція, якою віряни вшановують воду. Тож куховарити у цей день таки можна. 

В будь-яке велике релігійне свято заборонено працювати, Медовий Спас у 2024 році не виняток.

В цей день не можна бажати комусь зла, інакше негатив повернеться до тебе.Саме в цей день, 1 серпня, починається великий Успенський піст, на честь вшанування Успіння Богородиці. Триватиме він аж до 14 серпня. 

Тож для вірян, які дотримуються посту, з цього дня є певні обмеження у їжі. Свято Медового Спасу не повинно бути виключенням, на столі мають стояти лише пісні страви.

Традиції Медового Спасу

Традиційно у цей день віряни ходять до церкви, щоб освятити воду, мед, мак та трави. Всі ці компоненти після церкви набудуть цілющих властивостей. 

Після церкви всі приходили додому й куштували смачні пісні страви, адже вшановували Успенську Богородицю.

А потім йшли купатися у відкриті водойми, адже вважають, що саме в цей день Володимир Великий охрестився в Дніпрі, тож купання в цей день принесуть людині здоров’я й сили на весь наступний рік. 

Далі віряни влаштовували своєрідні проводи літа, традиційно, саме в Медовий Спас починають збирати врожай та готуватися до зими. 

Читайте також:

Можливо зацікавить