Мінкульт підтримав ідею демонтувати памʼятник Катерині II в Одесі, – Ткаченко

Мінкульт підтримав ідею демонтувати памʼятник Катерині II в Одесі, – Ткаченко

В українському суспільстві сперечаються щодо необхідності демонтувати памʼятник російській імператриці Катерині II в Одесі. Українці звернулися до Володимира Зеленського з проханням розглянути пропозицію щодо демонтажу памʼятника. Петиція набрала необхідні 25 тисяч голосів за 54 дні. Мінкульт цю ідею підтримує, але останнє слово за одеськими депутатами. 

Про підтрику демонтажу Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив в інтерв'ю онлайн-медіа «Свідомі» пише Суспільне з посиланням на сайт МКІП.

«Щодо пам'ятника Катерині II в мене очевидна думка: навряд його потрібно залишати. Проте це першочергово має бути рішення одеських депутатів з відповідним зверненням до нас. Якщо воно надійде — не сумнівайтеся, ми дамо згоду», — сказав Ткаченко.

Міністр підкреслив, що для знесення пам'ятника є законна процедура: 

«Якщо пам'ятка належить до списку місцевої культурної спадщини, то місцева влада подає до нас рішення щодо винесення її з цього списку. У такому випадку пам'ятник можуть перенести на якусь алею радянських пам'ятників чи віддати до музею. Тобто не обов'язково трощити.

Треба діяти відповідно до закону і не забувати, що ми толерантна європейська держава, а тому відмова від радянської спадщини має відбуватися прозоро, з обговоренням експертів та з урахуванням нюансів регіонів».

Українці звернулися до Володимира Зеленського з проханням розглянути пропозицію щодо демонтажу памʼятника. Петиція набрала необхідні 25 тисяч голосів за 54 дні. У відповідях на сайті офіційного інтернет-представництва Президента Україна зазначено, що глава держави звернеться до Одеської міської ради з проханням розглянути порушені в петиції питання відповідно до компетенції.

Можливо зацікавить