Мобілізація 2023: повістки вручають навіть тим, хто має відстрочку

Мобілізація 2023: повістки вручають навіть тим, хто має відстрочку

Загальна мобілізація та воєнний стан тривають в Україні з 24 лютого 2022 року. Військовозобов'язаними вважаються всі чоловіки від 18 до 60 років ― вони можуть бути мобілізовані повісткою з територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Проте примусово мобілізувати можна не всіх чоловіків ― дехто має право на відстрочку за законом. Проте, повістки видають навіть тим, у кого є офіційна відстрочка від мобілізації.

Юристка Марія Звягінцева розповіла НВ, чому повістки вручають особам, які вже мають відстрочку та особам з інвалідністю, яких заборонено мобілізувати, і чи можна ігнорувати такі повістки.

Чому видають повістки особам з інвалідністю і відстрочкою

«Звичайно, наразі у державі воєнний стан і загальна мобілізація, тому однозначно є шанс бути мобілізованим. ТЦК має право перевіряти облікові дані й направляти на ВЛК, в тому числі, тих, хто має відстрочку або бронювання», ― підкреслила вона.

Тобто, повістки можуть отримувати абсолютно всі чоловіки в Україні, які здалися придатними людям, що роздають повістки.

Такі чоловіки отримують повістку про уточнення даних ― оскільки повістку не можна оскаржити в суді, людина йде в ТЦК у вказаний час та має надати документи, які підтверджують, що вона має відстрочку, бронювання чи є особою з інвалідністю, яку заборонено мобілізувати примусово.

Тому, ТЦК має право перевіряти облікові дані й направляти осіб на проходження ВЛК, чоловіків в тому числі, тих, хто має відстрочку або бронювання.

«Якщо вони отримали повістку, мають прийти в ТЦК з документами, які підтверджують інвалідність, та звірити військово-облікові дані. Призвати таких людей на службу можуть лише за їхньою згодою і за місцем проживання», ― підкреслила Марія Звягінцева.

Нова форма повісток і які є види повісток

Повістка нового зразка затверджена постановою Кабміну від 30 грудня 2022 р. № 1487. Основна відмінність — у повістці не вказано мету виклику до ТЦК, як-от для звірки даних, медогляду тощо.

«Крім того, звісно, замість застарілого поняття «військкомат» вживається новий, коректний термін «територіальний центр комплектування та соціальної підтримки», або ТЦК та СП. Проте як і раніше є відривна частина повістки — корінець, в якому людина має розписатися», ― пояснила юристка.

Повістки є чотирьох видів:

  • для призову на строкову службу ― зараз не видаються, бо строкова служба відмінена під час воєнного стану;
  • для уточнення даних ― видається всім чоловікам, якщо вони не були в ТЦК або буди давно;
  • для проходження ВЛК ― видається, якщо треба відновити втрачені облікові документи, якщо особа стає на облік, якщо у людини немає підстав для відстрочки. Результатом ВЛК є визначення, чи придатна
  • людина до військової служби, і який ступінь придатності у неї;
  • мобілізаційне розпорядження ― видається тільки після проходження ВЛК, і означає відправку на фронт.

Люди, які мають відстрочку або інвалідність не зобов’язані підписувати повістку на ВЛК і проходити медкомісію ― після уточнення їх відстрочки їх заборонено мобілізувати примусово. Початок проходження ВЛК може означати добровільне бажання мобілізуватися ― тоді після визнання придатними і отримання мобілізаційного розпорядження відстрочка не діє.

Читайте також:

Можливо зацікавить