Мобілізація в Україні: чи треба чоловікам постійно носити з собою військовий квиток

Мобілізація в Україні: чи треба чоловікам постійно носити з собою військовий квиток

Чоловіки від 18 до 60 років повинні носити з собою військовий квиток, дійсність якого перевірятимуть через Єдиний електронний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Про це пише видання sud.ua.

«У період проведення мобілізації громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника ТЦК або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України. Відповідні норми передбачає оновлена стаття 22 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» у фінальній редакції законопроекту про посилення мобілізації (законопроект 10449)», - зазначає видання.

При цьому під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснює фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів, а також може використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Відповідно до закону про цифровізацію військового обліку, який набув сили 4 квітня, у реєстрі будуть персональні дані про місце проживання та місце перебування, оцифроване обличчя, дані про податковий номер, місце роботи, проходження медичного огляду, чи має людина посвідчення водія тощо.

«Отже, представник ТЦК та поліцейський заразом зможуть бачити, чи дійсно громадянин стоїть на обліку, чи проходив ВЛК, де він проживає та працює», - підкреслюють у sud.ua.

Читайте також: 

Можливо зацікавить