На луцьких ринках – сезон малини: які ціни
На Волині у розпалі сезон малини. На ринках у Луцьку її велике різноманіття: від літньої до осінньої. Є невеличкого розміру, схожа на лісову, а є і дуже крупні ягоди. Везуть її із різних куточків Луцького району.
Журналісти ВСН пройшлися Завокзальним ринком і ринком «Пасаж», аби дізнатися ціни на малину в обласному центрі Волині. За півлітри малини продавці на цих ринках просять від 20 до 30 гривень.
За літрову банку доведеться віддати від 35 до 50 гривень.
Продавчині розповідають, така вартість була в цей період і торік.
Продавчиня Тетяна із Сирників припрошує скуштувати її малину, каже: вона літня і дуже ароматна.
«Літня малина має ліпший і запах, і смак. Осіння також по-своєму смачна, але вже не така солодка. Вона більше годиться для заморозки, а ця – на компоти, на вареннячко», - розповіла пані Тетяна.
Продавині на ринку поділилися простим рецептом густого малинового джему без загущувачів.
Інгредієнти:
- малина (1 кг),
- цукор (1 кг),
- лимонна кислота (1 г).
Приготування:
Малину перебираємо, видаляємо все сміття, листочки та залишки комах, потім промиваємо під проточною водою. Викладаємо на кілька хвилин на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога.
Висипаємо малину в миску і подрібнюємо за допомогою блендера в пюре. Потім беремо інший посуд та сито, викладаємо трохи малинової маси та перетираємо через сито, щоб видалити всі кісточки. Повторюємо так доки не позбудемося всіх кісточок.
Переливаємо малинове пюре без кісточок у каструлю з антипригарним покриттям, додаємо цукор, ретельно перемішуємо. Ставимо на плиту і підігріваємо на повільному вогні, ложкою періодично знімаємо піну, що утворюється. Доводимо до кипіння, додаємо лимонну кислоту – це необхідно для того, щоб джем не втратив свій колір, знову перемішуємо та знімаємо пінку. Після закипання варимо приблизно 15 хвилин. У гарячому вигляді джем вийде досить рідким, а коли охолоне - відразу ж загусне.
Тим часом підготуємо банки та кришки. Для такого джему найкраще підійдуть невеликі банки (до 0,5 л), які зручно простерилізувати у мікрохвильовій печі. Попередньо миємо їх із содою або рідким миючим засобом, наливаємо в кожну трохи води і ставимо в піч. Включаємо найбільшу потужність та чекаємо приблизно 5 хвилин. Кришки обдаємо окропом або кип'ятимо декілька хвилин.
Розливаємо гарячий джем у стерильні банки та закочуємо кришками. Перевертаємо банки догори дном і залишаємо так до повного вистигання. Зверху можна накрити ковдрою. Потім переставляємо у темне прохолодне місце до зими. Такий джем можна подавати до млинців та оладок, а також використовувати для різних десертів.
Читайте також:
- Скільки коштує у Луцьку приготувати зелений борщ з молодих овочів
- В Україні злетіли ціни на популярний овоч
- Скільки коштує молода картопля на ринку у Луцьку