Скільки коштує у Луцьку приготувати зелений борщ з молодих овочів
Щавлевий борщ - це смачна українська страва, яка є однією з улюблених у домашньому меню. Цей борщ відзначається своїм особливим смаком та корисними властивостями, оскільки щавель містить багато вітамінів та мінералів.
Журналісти ВСН вирішили з’ясувати, скільки коштує приготувати каструлю борщу на три літри із молодих овочів та свіжої зелені. За продуктами ми вирушили на Центральний ринок у Луцьку.
Для приготування щавлевого борщу вам знадобиться наступний список інгредієнтів:
- 500 г свіжого щавлю
- 500 г свинячих ребер
- 3-4 картоплини
- 1 морквина
- 1 цибулина
- 2-3 столові ложки рослинної олії
- сіль та перець за смаком
- 2-3 столові ложки сметани
- 4 шт. яєць
До слова, ціна приготування щавлевого борщу може варіюватися в залежності від регіону та місцевостей. Однак, переважно всі інгредієнти влітку є досить доступними та не дорогими.
Для м'ясного борщу знадобиться 500 г свинячих ребер. Їхня ціна на Центральному ринку 150-120 гривень за кіло. Беремо за 120 грн. Отож вартість становитиме – 60 грн.
Картоплі потрібно 400 г. Ціна дорівнюватиме 13,2 грн (середня вартість молодої картоплі на 13 червня на ринку 33 гривні. Адже продають її від 20 до 40 гривень за кіло.
Молода морква коштує 40 гривень за пучок. Її ще дуже мало на ринку і вона невеликого розміру. За 200 г моркви для приготування страви доведеться сплатити 20 гривень.
Цибуля ріпчаста на «засмажку» обійдеться в 10 грн за 200 г, якщо купляти за середньою ціною 5 грн за 100 грамів.
Рецепт зеленого борщу потребує 4 курячі яйця. Вартість на ринку за десяток - 45 гривень. Отож необхідна кількість яєць обійдеться у 18 гривень.
Кропу, зеленої цибулі та петрушки необхідно додати по 50 г. – пучок кропу та петрушки вартують по 10 гривень. Отож вартість – 20 гривень.
І основний інгредієнт – щавель. Саме він додає борщу пікантної кислинки. До того ж ця зелень місить вітамінами D, B12 і цинк, що робить страву не тільки смачною, але й корисною. Чималий пучок коштує на Центральному ринку 30 гривень.
Сметана гладишкова коштує 60 грн за півлітра, 90-100 гривень за півлітра вартує сепараторна. Беремо гладишкову, нам потрібно 200 г, отож вартість 12 гривень.
Із зазначених вище інгредієнтів вийде 3-літрова каструля зеленого борщу на 5 середніх порцій. М'ясна страва коштуватиме приблизно 183,2 грн. (36,64 за порцію).
Варто зазначити, що у підсумковій ціні не врахована вартість спецій та олії(через незначну кількість).
Читайте також:
- Королівський бенкет: рецепти автентичних волинських страв
- 500 пельменів і 2 відра борщу: подружжя з Волині виховує 17 дітей
- 200 гривень за кілограм: у Луцьку – рекордно висока ціна на огірки