На що протягом 6 місяців витрачали гроші у медичному об’єднанні Луцької громади

На що протягом 6 місяців витрачали гроші у медичному об’єднанні Луцької громади

Медичне об'єднання Луцької міської територіальної громади – одне з найбільших медичних підприємств на Волині, де надають первинну, спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу в амбулаторних і стаціонарних умовах, забезпечують цілодобову екстрену допомогу, а також здійснює широкий спектр діагностичних та лабораторних обстежень.

У понеділок, 23 вересня, під час чергового засідання членів постійної комісії з питань планування соціально-економічного розвитку бюджету, в.о генерального директора Андрій Смольянінов розповів про фінансові показники комунального закладу за І півріччя 2024 року.

На що протягом 6 місяців витрачали гроші у медичному об’єднанні Луцької громадиНа що протягом 6 місяців витрачали гроші у медичному об’єднанні Луцької громади

«До складу нашого підприємства входять клінічна лікарня на 699 ліжок (з них – 373 ліжка хірургічного профілю та 326 – терапевтичного), консультативно-діагностичний центр (надає спеціалізовану медичну допомогу на амбулаторному рівні у чотирьох філіалах, що розміщені у різних районах Луцька), Центр первинної медико-санітарної допомоги (включає 21 амбулаторію загальної практики сімейної медицини, розміщених на території Луцької громади)», – повідомив очільник підприємства.

На що протягом 6 місяців витрачали гроші у медичному об’єднанні Луцької громади

Упродовж шести місяців 2024 року фінансування закладу відбувалося переважно за Програмою медичних гарантій згідно договорів, укладених з Національною службою здоров'я України на 2024 рік. 

«За І півріччя ми отримали від НСЗУ 363 мільйонів 533,3 тисячі гривень, що становить 83,6% від усіх надходжень. 24 мільйона 391,5 тисяч гривень (5,6%) заробили за надані платні послуги, оренду з відшкодуванням комунальних орендарями, відшкодування витрат на лікування по виконавчих листах, відсотки банку та інші надходження. Цільове фінансування коштів із місцевого бюджету становить 25 мільйонів 212,4 тисячі гривень (5,8%). Крім того, централізовано з державного та обласного бюджетів на 14 мільйонів 131,3 тис. гривень (3,2%) отримали вакцин, лікарських засобів, виробів медичного призначення та обладнання», – озвучив фінансові показники Андрій Смольянінов.

На 7 млн 914,8 тис. грн (1,8%) у комунальне підприємство надійшло благодійної та гуманітарної допомоги у вигляді:

  • медикаментів, виробів медичного призначення, антисептичних і дезінфікуючих засобів, перев'язувального матеріалу, засобів індивідуального захисту, інше;
  • основних засобів та малоцінних необоротних активів (постільна білизна, одіяла, рушники, холодильники, крісло гінекологічне, ліжка медичні, ходунки, візки інвалідні, тумбочки медичні, кондиціонер, штативи для переливання, стелажі, інше);
  • засобів гігієни, миючих засобів, відер, мопів та інших предметів і матеріалів; продуктів харчування.

«За шість місяців ми виплатили заробітну плату нашим працівникам в обсязі 184 мільйонів 452 тисяч гривень (58,4% від усіх видатків). До речі, середня заробітна плата працівників лікарні склала 19 534 гривень, лікарів – 29 335 гривень, середнього медперсоналу – 18 591 гривень, молодшого медперсоналу – 8952,12 гривень, спеціалістів – 27 557 гривень, робітників – 10 274 гривень. Із зарплати працівників за І півріччя до місцевого бюджету сплатили 28 мільйонів 20,3 тисячі гривень податку на доходи з фізичних осіб», – повідомив очільник підприємства.

На придбання медикаментів, дезинфікуючих засобів та виробів медичного призначення витратили 58 млн 764,8 тис. грн (18,6%), на харчування пацієнтів – 9 млн 811,2 тис. грн (3,1%); на поточні витрати (ремонти і обслуговування обладнання, метрологія та стандартизація, паливо, будівельні матеріали, миючі засоби, господарські товари, бланки медичної документації та реєстраційні журнали, телекомунікаційні послуги та інше – 9 млн 707,5 тис. грн (3,0%); на сплату податків (ПДВ) та оплату пільгових пенсій – 1 млн 840,8 тис. грн (0,6%); на оплату енергоносіїв орендованих приміщень – 1 млн 485,6 тис. грн (0,5%).

«24 мільйона 712,3 тисяч гривень (7,8%), отримані з бюджету у вигляді цільового фінансування, використали на оплату енергоносіїв та інших комунальних послуг (10 млн 881,9 тис. грн), на утримання єдиної позаштатної військово-лікарської комісії, що функціонує на базі КП «Медичне об'єднання Луцької міської територіальної громади» (3 млн 640 тис. грн), на закупівлю рентгенівського обладнання (4 млн 587 тис. грн) для діагностики пацієнтів закладу в корпусі за адресою: вул. Стефаника, З а», – розповів Андрій Смольянінов.

У межах програми «Здоров'я мешканців Луцької МТТ на 2021 – 2025 роки» для забезпечення медикаментами та виробами медичного призначення пільгової категорії населення мешканців Луцької громади використали 5 млн 603,4 тис. грн, із них:

  • для забезпечення 110 пацієнтів категорії «стомовані» закупили калоприймачі, сечоприймачі та катетери (954,9 тис. грн.);
  • для забезпечення 174 пацієнтів засобами індивідуальної гігієни: підгузники, гігієнічні прокладки та пелюшки (283,3 тис. грн.);
  • для забезпечення замісного харчування 6 пацієнтів із категорії захворювань «фенілкетонурія» та «орфанні» (1 млн 450,8 тис. грн.);
  • для забезпечення відпуску лікарських засобів на пільгових умовах здійснено відшкодування за видані рецепти (2 млн 914,3 тис. грн).

«З метою дотримання виконання умов договору укладеного з НСЗУ, а також з метою збереження конкурентоспроможності закладу, постійно працюємо над оновленням матеріально-технічної бази. В І півріччі 2024 року за власні кошти підприємства придбали обладнання на 11 мільйонів 938,3 тисяч гривень. Також ми дбаємо про безпеку пацієнтів і створюємо належні умови для надання їм медичної допомоги», – зауважив очільник закладу.

Так, власним коштом провели капітальні ремонти системи киснепостачання за адресою: вул. Відродження, 13, ремонт із заміною ліфта на пр-ті Волі, 66, ремонт благоустрою прилеглої території (стоянка для автомобілів). На ці види робіт витратили 3 млн 467,9 тис. грн. Також у закладі постійно проводять поточні ремонти приміщень: у І півріччі 2024 року їх вартість становила 9 млн 760,5 тис. грн..

«Фінансова діяльність підприємства протягом останніх років позитивно відмічається незалежними зовнішніми оцінюваннями. У рейтингу Індекс Опендатабота у 2023 році наш заклад зайняв 6-те місце в ТОП-10 найкращих підприємств України в сфері охорони здоров'я. У 2024 році за результатами фінансово-економічного аналізу, проведеного Асоціацією економічного співробітництва та розвитку підприємництва, на основі показників статистичної звітності за попередні роки, комунальне підприємство «Медичне об'єднання Луцької міської територіальної громади» знаходиться на І місці обласного рейтингу у Незалежному національному реєстрі ефективних організацій, рекомендованих до співпраці», – підсумував в.о генерального директора Андрій Смольянінов.

Читайте також:

Можливо зацікавить