На Волині майже 400 дітей виховуються в прийомних сім'ях і будинках сімейного типу

На Волині майже 400 дітей виховуються в прийомних сім'ях і будинках сімейного типу

На Волині наразі орієнтовно 400 дітей отримують догляд у прийомних сім'ях і будинках сімейного типу. Усього таких сімейних форм виховання в області понад 120.

Про це в програмі «Тема дня» на «Українському радіо.Луцьк» розповіла керівниця Служби у справах дітей Волинської обласної військової адміністрації Алла Онищук.

«Найбільша кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, сьогодні виховуються в сім'ях опікунів і піклувальників. Це здебільшого родичі дітей. Більшість дітей на Волині виховуються в сім'ях і є тільки невелика частина тих дітей, які втратили батьківське піклування і яким ми шукаємо родини», – сказала посадовиця.

Як змінилася ситуація в області після початку воєнного стану

Алла Онищук зазначила, що з осені минулого року й до цього часу 24 дитини у Волинській області отримали статус, за яким через обставини війни втратили можливість виховуватися своїми батьками. Каже: йдеться про обставини, з котрими до початку повномасштабного вторгнення Служби у справах дітей не працювали.

«Перебування обох батьків чи одного з них у полоні, перебування на тимчасово окупованих територіях і в зоні ведення бойових дій, якщо батьки не можуть їх виховувати, перебування у фільтраційних таборах. І це новий статус саме дорослих, який пов'язаний з війною – зникнення безвісти за особливих обставин», – додала посадовиця.

Діти-сироти, які евакуювалися на Волинь

Усього за час повномасштабної війни, зазначила керівниця Служби у справах дітей Волинської обласної військової адміністрації, зі своїми законними представниками переміщалися і тимчасово проживали на Волині більш як 300 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

«На сьогодні у нас в сім'ях опікунів, прийомних сім'ях і дитячих будинках сімейного типу, які є внутрішньо переміщеними, виховуються 86 дітей дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування», – розповіла посадовиця.

Цифри за рік: скільки дітей потребують родин

Щороку на Волині понад 250 дітей набувають статус дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Це середній показник, – говорить Алла Онищук. За останній рік, з її слів, кількість дітей із таким статусом в області зросла.

«Постійно маємо ситуацію з пошуку родин для них. Сирітство у нас – це не сталий показник. На жаль, через обставини війни та соціальні проблеми певна кількість дітей щороку втрачає батьківське піклування», – додала посадовиця.

Читайте також:

Можливо зацікавить