На Волині очікуються заморозки на поверхні ґрунту: як захистити овочі та квіти

Заморозки город

На Волині протягом тижня очікується нестійка погода. Синоптики прогнозують заморозки 0-3⁰ на поверхні ґрунту.

Про це повідомляє обласний центр гідрометеорології.

Молоді овочі й ніжні квіти можуть бути легко пошкоджені холодом і потребують відповідного захисту, пише Земляк.

Укриття — щит від холоду

Одним із найефективніших способів захисту рослин від заморозків є укриття. Цей метод простий, доступний і не потребує значних витрат.

Агроволокно

Цей нетканий матеріал — справжній рятівник для садівників. Агроволокно буває різної щільності, що дає змогу підібрати оптимальний варіант для різних культур. Біле агроволокно не лише захищає від холоду, але й пропускає світло, а чорне – додатково пригнічує ріст бур'янів. 

Плівка

Поліетиленова плівка також може слугувати укриттям від заморозків. Її рекомендується використовувати у два шари, з повітряним прошарком між ними.

Мішковина

Цей натуральний матеріал добре пропускає повітря і не шкодить рослинам. Мішковину можна використовувати як у сухому, так і у вологому стані.

Картонні коробки

Великі картонні коробки – бюджетний, але не менш ефективний варіант укриття. Їх можна використовувати для захисту молодих саджанців, кущів та квітів.

Гілки та солома

Природні матеріали, такі як гілки, солома та опале листя, також допоможуть зберегти тепло біля рослин. Їх можна використовувати для мульчування ґрунту або для створення укриттів.

Простирадла

Просто повісьте старі простирадла, ковдри або садовий фліс на підставку. Така конструкція в найкоротші терміни перетвориться на просту теплицю.

Над окремими молодими рослинами можна поставити скляні банки або чашки, а для більших екземплярів — відра або кошики для білизни.

Старі паперові пакети підходять для накриття рослин у горщиках.

Балконні ящики можна накрити великими картонними коробками.

Важливо!

Морозозахисні укриття слід знімати, як тільки температура вранці підніметься вище 5 градусів. Особливо це стосується рослин, які запилюються бджолами та джмелями.Стан ґрунту також відіграє важливу роль у стійкості рослин до заморозків.

Мульчування

Покриття ґрунту мульчею (соломою, сіном, тирсою, скошеною травою) допомагає зберегти тепло і вологу, а також захищає кореневу систему рослин від холоду.

Загартовування

Поступове привчання рослин до низьких температур робить їх більш стійкими до заморозків.

Для цього в кінці весни–на початку літа можна виносити розсаду на вулицю на декілька годин щодня, поступово збільшуючи час перебування на свіжому повітрі.

Додаткові методи

Окрім укриття та підготовки ґрунту, існують й інші методи захисту рослин від заморозків:

Димлення

Розведення димового багаття біля насаджень може створити завісу, яка затримає холодне повітря.

Обприскування

За декілька годин до очікуваного заморозку можна обприскати рослини водою. Це допоможе їм утворити крижану кірку, яка зіграє роль захисного бар'єру.

Дощування також найкраще захищає сади від приморозків через вирівнювання витрат теплової енергії в саду шляхом використання тепла, що виділилося під час охолодження та замерзання води. Крапельки води, випущені розпилювачами, контактують із рослиною та замерзають — це супроводжується виділенням тепла, яке в них містилося.

Підігрів

Для невеликих ділянок можна використовувати обігрівачі або свічки.

Вибір стійких сортів

При виборі рослин для саду та городу слід надавати перевагу сортам, які стійкі до заморозків.

Застосовуючи ці прості методи, ви зможете зберегти свої рослини здоровими та уберегти їх від шкоди, яку можуть завдати весняні приморозки. Пам'ятайте, що увага та турбота про ваші зелені скарби допоможуть їм розквітнути й подарувати вам щедрий урожай.

Читайте також:

Можливо зацікавить