На Волині почався грибний сезон: що вже можна знайти на ринках і які ціни

На Волині розпочався сезон тихого полювання. Попри прохолодні ранкові заморозки та золотаве листя, місцеві базари вже наповнюються свіжими лісовими дарами, які поступово з’являються на продаж.
Журналісти ТРК «Аверс» побували на Варшавському ринку в Луцьку, аби дізнатися, які нині продають гриби та які ціни на них, пише ІА «Волинські новини».
Сезон тихого полювання лише починається, тож грибів на базарі поки не так багато.
«Ні маслят немає, нічого...Ті во – червоні, як то воно...мухомори, і ті вирізають. Може, днями прокинуться», – каже продавчиня Лідія.
Лучанка Валентина також каже, що у лісі поки немає нічого: «Ми були, нічого немає. Але, думаю, на цій неділі вже будуть. Треба, щоб тепло було, щоб температура була від +14 вночі до +24 вдень».
А пані Наталя, яка прийшла на базар за закупами, додає: аби росли гриби, треба й дощі.
Наразі ціни на лісові дари відчутні – від 300 гривень за кілограм. Продають нині білі та підберезники, які з’являються найпершими. Є ще й лисички.
Тож які гриби найбільше полюбляють збирати лучани?
«Опеньки добрі, білі. Ну й такі всякі різні – підберезники, красноголовці. По гриби я люблю ходити, але треба знати, куди їхати, місця знати. Колись ми їздили, а тепер немає чим їздити, то й не їздимо», – каже одна з покупчинь.
«У нас тут поряд (біля Луцька, – ред.), не буду місце казати, то є й рижики, маслюки, опеньки. Ми знаємо все, знаємо всі ліси волинські. Знаємо, де є чорниці, суниці, гриби», – каже продавчиня Валентина.
Проте додає, що з кожним роком грибів стає все менше. «Грибів раніше злито білимо було. Про красноголовці – то я й не говорю».
Лучани зізнаються: для них осінь без походів по гриби – то не осінь. Хтось збирає сам, а хтось купує на базарі, аби зекономити час.
«Ми в ліс ходимо з хлопцями, збираємо лисички, підберезники...такі всі. Це як хобі. Нравиться, відпочиваємо так. А гриби можна смажити з м’ясом, дуже смачно виходить. Ще яйце з грибами смажити можна. То з такого – актуального», – каже лучанин Руслан.
Пані Наталя, своєю чергою, розповіла, що гриби найчастіше заморожує, аби взимку тішити родину ароматними стравами.
«Взимку їсти дуже добре. Тушкувати на свято, вони більше на свято і йдуть. З картоплею дуже добре. Раніш, коли молода була, то опеньки збирала. А зараз опеньки дуже мало їдять».
Грибний сезон для волинян – це не лише про їжу, це про традицію, сімейні походи до лісу та особливий азарт від пошуку грибних трофеїв. Наразі ж волиняни запасаються терпінням та кошиками, бо попереду – ще кілька грибних тижнів.
Читайте також:
- У Луцьку на ринках продають лисички: яка ціна
- Рецепт маринованих маслюків на зиму: смачніші за білі гриби
- Як не можна сушити гриби: ввесь урожай доведеться викинути