На Волині судять дітей, які побили однокласника металевим стільцем. Відео

На Волині судять дітей, які побили однокласника металевим стільцем. Відео

Побили стільцем у школі – відповідатимуть у суді. У Ратному відбулось підготовче засідання в судовому процесі над підлітками, які жорстоко побили восьмикласника шкільним металевим стільцем. Стаття, за якою розглядають справу, – легкі тілесні ушкодження. 

Моторошні кадри бійки між учнем восьмого і двома учнями дев'ятого класу цього ліцею поширили у соцмережах, - повідомляє 12 канал.

Що сталося у той день - пригадує мама потерпілого 13-річного Артема.

«На двох перервах в Ратнівському ліцеї №1 мого сина жорстоко били старшокласники, був жахливий момент, коли він б'є стільцем сина прямо у голову. Спасла рука, тому що так би він розніс йому голову цим стільцем. Там був крик дівчинки є на відео. Знову ж таки в мене було багато питаньдо школи, де були поліцейські в цей момент, де були вчителі в цей момент? І на жодне із своїх питань я не отримала відповіді», - каже матір потерпілого хлопця Віра Молодцова.

Отримати відповіді про бійку у лютому, від якої досі мороз по шкірі, журналісти прийшли у дирекції ліцею в Ратному. Директор ліцею Ігор Рудчик показує клас та коридор, у якому це сталося під час перерви між уроками хімії.

Що стало причиною бійки - словесна перепалка, задавлений конфлікт між хлопцями чи неодноразові суперечки, ми не беремося стверджувати. Ситуацію видно і на цьому відео, наданому дітьми - хлопця б'ють двоє дев'ятикласників із сусіднього кабінету впродовж двох перерв.

«Вчителька хімії зовсім ніяк не відреагувала не відреагувала після першої перерви, просто їх розвела і почала урок», - каже матір постраждалого.

Однак ця ситуація призвела до наслідків, через які у 13-літнього потерпілого за висновками медичної експертизи - черепно-мозкова травма та ушкодження зубів.

«Після цього, це дев'ять днів стаціонару в лікарні, я мала розмову з батьками цих дітей. В лікарні поставили діагноз закрита черепно-мозкова травма. В мене не було на меті доводити справу до суду, я говорила з ними за те, що вони мають відшкодувати всі витрати по здоров'ю, всі витрати, що зробили їхні діти вони мають відшкодувати», - стверджує Віра Молодцова.

Ймовірна сума за словами матері потерпілого могла сягати тисячі доларів від кожного із батьків. Кошти мали покрити лікування, моральну компенсацію та витрати на стоматологічні послуги.

«Якщо буде згода батьків відшкодувати ті витрати, які фактично були понесені і наскільки мені зрозуміло і зараз пані Віра несе певні витрати  щодо насамперед психологічного відновлення сина. Однак батьки одразу погодилися, а потім чомусь відмовилися з невідомих причин, тому, напевно, ми сьогодні в суді», - розповів представник потерпілого Геннадій Півень.

Кримінальне провадження за цим фактом відкрите за двома статтями Кримінального кодексу України.

«Вони не досягли віку настання кримінальної відповідальності за дану категорію будемо говорити кримінальних правопорушень. Тобто вчинено було кримінальний проступок, який кваліфікується по одному неповнолітньому за частиною першою статті 125, а відносно іншого за частиною другої статті 125. Тобто це легкі тілесні ушкодження і легкі тілесні ушкодження, які спричинили короткочасний розлад здоров'я потерпілого», - зазначив представник потерпілого.

За результатами розслідування цього інциденту справу вже направлено до суду. Ідеться про застосування заходів виховного характеру, оскільки двоє хлопців, які завдали ушкоджень третьому, є неповнолітніми. наразі справа перебуває в суді.

Від коментарів батьки дітей, які побили хлопця, відмовилися і до початку засідання покинули суд, імовірно, через присутність журналістів.

Батько ще одного старшокласника, який задіяний у бійці, цю ситуацію коментує так:

«Я не знаю ніяких позицій, я не толком не знаю ніяких доводів. Так що я вам нічого, на жаль, на даний момент не можу сказати. Можливо, позавершенню судового процесу». 

Оскільки обвинуваченими і потерпілими в цій справі є неповнолітні, а саме учні Ратнівського ліцею, суддя Ратнівського районного суду вирішила зробити це засідання закритим.

На думку захисника потерпілого, складність цього судового процесу у тому, що всі його учасники підлітки, яким всього по 13 років і діти є свідками у справі.

Днями відбулося підготовче засідання у справі побиття неповнолітнього. Попереду судове засідання, яке відбудеться в середині липня за участю усіх сторін інциденту. Адвокат хлопця, якого побили у школі, каже, що вони готові сісти за стіл перемовин, аби вирішити ситуацію без суду іпсихологічного травмування дітей.

Психологиня Олена Звєрєва загальну ситуацію із жорстокою бійкою підлітків трактує з точки зору виховання дітей і середовищ в якому вони виросли:

«Якщо ти українець, якщо ти маєш власне почуття гідності, ти ніколи не спустишся до рівня аб'юзера, ти ніколи не будеш ображати того, хто слабкіший, ти будеш мати почуття власної гідності. Це величезні проблеми наших дітей із самооцінкою, вони не знають ні свого шляху, ні свого призначення, батьки не вважають чомусь за потрібне це дітям розповідати».

Директор ліцею уже чекає учнів на новий навчальний рік, але наголошує - крапку у цьому питанні має поставити суд.

У разі доведення судом вини дітей, до яких можуть бути застосовані примусові заходи виховного характеру, до прикладу, застереження, обмеження дозвілля, певні вимоги до поведінки і постійний контроль батьків, ці заходи звільнять дітей від кримінальної відповідальності, адже їмвсього по 13. Але яким би не було покарання ситуація і без цього у Ратнівському ліцеї за участю дітей зайшла в правове поле і крапку тут можепоставити лише закон. А тим часом на 13-літнього потерпілого чекає психологічне, фізичне і моральне відновлення здоров'я після заподіяного однолітками.

Читайте також:

Можливо зацікавить