На Волині за 9,5 тис. доларів продають унікальний санаторій

На Волині за 9,5 тис. доларів продають унікальний санаторій

Санаторій Журавка, що у селі Журавичі Луцького району, виставили на продаж.

Оголошення про продаж опубліковане на майданчику електронних торгів Рrozorro

Ідеться про майновий комплекс, розташований у селі Журавичі на вул. Шевченка, 1а.

Комплекс має у складі трансформаторну станцію, скважину, склад для зберігання інвентаря і запчастин, приміщення котельні. Крім допоміжних приміщень сюди входять контора, загальною площею 181,2 кв. м, приміщення профілакторію, загальною площею 281,3 кв. м; столова «Журавка» загальною площею 295,6 кв. м; приміщення спального корпусу загальною площею 747,1 кв. м.

Величезний майновий комплекс свого час був унікальною здравницею.

Заклад розпочав свою роботу ще до Другої світової війни. Вперше лікувальні можливості курорту застосував місцевий пан, який мав маєток в Журавичах. Раніше жовніри, які стояли на постої, розповіли йому, що у коней, які пасуться на торфовищі, припиняють боліти хворі ноги, коні починають краще бігати. Відтак, солдати почали використовувати цю грязь. Таким чином, емпіричним шляхом встановили, що грязь лікує захворювання опорно-рухового апарату. Окрім цього, в 1930-их роках на Волині Варшавська геолого-розвідувальна експедиція проводила дослідження, метою якого було встановлення радіоактивності мінеральних вод, які витікали з декотрих джерел. На основі дослідження вони зробили висновок про те, що лікувальні мінеральні води в Журавичах збагачені радоном (лікувальним газом).

Самі приміщення вже близько 20 років простоюють. У будівлях, що багато років не використовуються, протікає дах. Приміщення перебуває на балансі філії «Колківське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України». 

До слова, свого часу санаторій хотіли передати на баланс облради, претендував на нього і Луцький національний технічний університет.

Урешті, власник вирішив продати майно, якому так і не знайшов застосування.

Аукціон запланований на 14 серпня. Наразі триває процес подачі пропозицій.

Початкова ціна продажу лоту - 351 348,96 грн, шо у доларовому еквіваленті навіть 9,5 тисячі доларів.

Читайте також: 

Можливо зацікавить