На «Устилузі» не пропускають гуманітарний вантаж. На митниці пояснили причини

На «Устилузі» не пропускають гуманітарний вантаж. На митниці пояснили причини

На волинському пункті пропуску «Устилуг» 9 гуманітарних вантажів «застрягли» через збій у системі Мінсоцполітики. Відтепер змінилася форма декларації, яку заповнюють волонтери для ввезення гумдопомоги військовим, та з'явилася необхідність отримувати спеціальний електронний код. Не всі зауважили, що зміни вступили у законну силу, відповідно - на кордоні утворилися черги. Керівництво Волинської митниці наразі вирушило до волонтерів, аби врегулювати проблему.

З 1 грудня 2023 року набрав чинності новий Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня нинішнього року. Новий механізм передбачає низку змін, зокрема оновлену форму декларацій. Однією з головних вимог тепер є те, що завозити гуманітарну допомогу може виключно юридично зареєстрована особа.

«Раніше фізичні особи реєструвалися в систему «Шлях», отримували за кордоном гуманітарну допомогу від благодійних організацій, або ж купували необхідне за власні кошти, та вказували у декларації лише місце розвантаження, тобто кому вони цю допомогу везуть. Тепер же так не можна. І от сьогодні вранці фізичні особи, які не зауважили, що зміни вступили в силу, зараз очікують на «Устилузі». Поки це одиничні випадки.

Керівництво митниці поїхало на зустріч з ними, буде дивитися, що в кожному випадку можна зробити. Я так думаю, оскільки ці фізичні особи все одно везуть допомогу до якогось громадського формування, благодійної організації, вони зможуть переписати декларацію, паперових форм декларацій на митних постах є багато. Якщо раптом хтось приїде зі старою формою, митники йому допоможуть заповнити і оформити нову форму», - розповіла головна державна інспекторка інформаційної політики Волинської митниці Валентина Черниш.

Проте, головна проблема не у переоформленні декларації на юридичну особу, адже це питання можна вирішити на митниці. Вимогою, яку запровадили з 1 грудня, є необхідність отримати код отримувача гуманітарної допомоги у Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги та вказати його в декларації. Проте, Єдиний реєстр поки не запрацював так, як потрібно. А відповідальність за його введення несе Міністерство соціальної політики. 

«Проблеми з отриманням кодів є. А якщо ви не вкажете в декларації такий код, то вас не пропустять, вам не оформлять вантаж. Наскільки швидко Міністерство соціальної політики зможе задовільнити запити людей, які зараз масово будуть цей код просити, невідомо. Але представники митниці гарантують, що допоможуть, навчать, як це все правильно оформити», - зауважила Валентина Черниш.

Міністерство соціальної політики планує провести низку зустрічей, в тому числі в онлайн-форматі, аби навчити, як користуватися реєстром та отримати необхідний код.

Також у Волинській митниці нагадали, що з 1 квітня паперові декларації уже не діятимуть, система буде повністю електронно автоматизована:

«В митній декларації є два коди. Один називається «код отримувача гуманітарної допомоги». Він вже зараз має бути. А другий – це унікальний код вантажу, він також буде в електронному форматі. Цей код поки що можна не зазначати, а вже з 1 квітня це буде обов'язковим. Також з 1 квітня вже не буде паперових деклацій, все буде у електронному форматі», - зазначила Валентина Черниш.

Нагадаємо, Кабмін продовжив можливість використання паперових декларацій для ввезення гуманітарної допомоги в Україну до 1 квітня наступного року. Це дасть змогу організаціям, які завозять гуманітарну допомогу, продовжувати свою діяльність за звичними процедурами.

Читайте також:

Можливо зацікавить