Три тижні блокади «Ягодина»: скільки вантажівок змогло вирватися з польського полону

Три тижні блокади «Ягодина»: скільки вантажівок змогло вирватися з польського полону

З понеділка до п’ятниці польський кордон перетнуло 438 вантажівок, виїхати в європейську розвідку – 103 транспортних засоби.

Про це у фейсбуці повідомляє Волинська митниця.

Загалом з початку акції протесту 6 листопада за 37 робочих змін (зміна триває 12 годин) на «Ягодині» оформили 2152 ваговози на в'їзд в Україну та 537 вантажів експорту. Усього – 2689 транспортних засобів проти 22 200, встановлених Меморандумом. 

«Відсоток виконання міждержавних домовленостей рахуйте самостійно. Упродовж трьох тижнів частка пропуску вантажів через «Дорогуськ – Ягодин» стабільно критична: 20% з оптимального імпорту (з урахуванням гуманітарної допомоги та спецавтотехніки) та 5% з оптимального експорту», – йдеться у дописі.

Волинська митниця не може, як робила це раніше, рекомендувати далекобійникам обирати менш завантажені шляхи до Європи. Нині майже усі з них – із заторами, збитками та невизначеністю. 

Втім, у цій суцільній облозі є шпарини. Для прикладу, один із найбільших експортерів Волині оперативно перевантажив свою продукцію з фур у буси. І попри все, виконує зовнішньо-економічний контракт з німецькими партнерами.

Нагадаємо, польські перевізники з 6 листопада розпочали фізичне блокування трьох з чотирьох найбільших прикордонних переходів на польсько-українському кордоні. Й українські, і польські експортери, імпортери та перевізники вже зазнають збитків, так само страждають і взаємини між двома країнами, які ще не встигли відновитися після зернового конфлікту. Зокрема, волинські перевізники втрачають понад 2 тисячі євро у тиждень внаслідок простою вантажних авто.

Читайте також:

Можливо зацікавить