У Луцьку треба перейменувати ще понад 40 вулиць: за які найбільше сперечаються та хто вигадує нові назви

У Луцьку треба перейменувати ще понад 40 вулиць: за які найбільше сперечаються та хто вигадує нові назви

Наприкінці січня спливає термін, до якого органи місцевого самоврядування повинні перейменувати вулиці у Луцькій громаді, а таких у місті понад 40. Перейменування яких вулиць є найбільш спірним та хто придумує нові назви, дізнавалися журналісти ВСН.

З січня минулого року і дотепер у Луцькій громаді перейменували понад 80 вулиць, провулків та скверів. Депутат Луцької міської ради, голова комісії з впорядкування назв вулиць Луцької міської територіальної громади Михайло Щур повідомив виданню ВСН, що станом на зараз перейменуванню підлягають ще до 50 вулиць нашої громади. 

«Щодо багатьох вулиць тривають дискусії, наприклад, вулиці Конякіна, Комка, 8 березня, проспект Перемоги. Члени комісії неоднозначні у своїх рішеннях», - зазначив Михайло Щур.

За словами Михайла Щура, у кожного члена комісії з впорядкування назв вулиць Луцької громади своє бачення щодо перейменування вулиць, зокрема, деякі депутати вважають, що не дотримана гендерна рівність та перейменувань вулиць на честь чоловіків більше, аніж на честь жінок.

«Це стосується і вулиці 8 березня. Дехто з депутаток вважає, що її не треба перейменовувати, адже в цьому є якась жіноча символіка. Особисто я з такою позицією не згоден та «за» перейменування».

У випадку пропозиції перейменування вулиці Конякіна на вулицю Героїв Маріуполя думки розділилися у мешканців цього мікрорайону. Вони обурються відсутністю громадських обговорень з цього питання.

«Закон вимагає проведення громадських обговорень в тому випадку, якщо перейменути вулицю планують на честь конкретної особи. Представники департаменту архітектури та містобудування міськради проводять відповідні збори та обговорення, інформуючи про них через ЗМІ та сайт міської ради.

Проте, переважна більшість не звикла отримувати інформацію в електронному варіанті, тому збори не завжди є масовими».

Михайло Щур каже, що якщо мешканці проти того чи іншого перейменування, то можуть написати колективне звернення, що не погоджуються з цим. Також посадовець зауважив: пропозиції щодо перейменувань вулиць можуть вносити усі громадяни без винятку:

«Чи це є народний депутат, чи це будь-хто, немає різниці, ми розглядаємо усі звернення». 

Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», відповідно якого органам місцевого самоврядування дається пів року на завершення перейменування вулиць, набув чинності 27 липня 2023 року, тобто термін спливає вже наприкінці січня нинішнього року.

«Але якщо, наприклад, у січні ми ухвалимо рішення про проведення громадських обговорень, а вони тривають два місяці, то чи буде рішення виконане до кінця, чи вже право перейменування перейде до Волинської ОВА, мені важко відповісти, оскільки не можу спрогнозувати». 

До списку на перейменування у Луцькій громаді входять: бульвар Дружби Народів, вулиці 8-го Березня, Балакирева, Бородіна, Брюллова, Вавилова, Вороніхіна, Глієра, Гризодубової, Даньшина, Декабристів, Добролюбова, Єрмолової, Єршова, Жуковського, Захарова, Карбишева, Конякіна, Крилова, Левітана, Ломоносова, Маковського, Павлова, Рахманінова, Сєченова, Скрябіна, Софії Ковалевської, Трункіна, Тургенєва, Чайковського, Чернишевського, Щусєва, провулок Смелякова та проспект Перемоги; у селі Боголюби - вулиця 40 років Перемоги; у селі Дачне - 1 Травня та Гагаріна; у селі Жабка - ОК «Товариство садоводів-любителів «Мічурінець»; у селі Зміїнець - вулиці Возз’єднання, Мічуріна, Першотравнева; в селі Озерце - вулиця 9 Травня; у селі Прилуцьке - вулиця Жовтнева; у селі Сирники - вулиця Конякіна.

До слова, 1 січня нинішнього року у Луцьку стартувало громадське обговорення перейменування вулиці на честь 28-річного загиблого Героя. Йдеться про вулицю Крилова, яку  планують перейменувати на вулицю Миколи Мялковського, що загинув 4 грудня 2023 року на війні. Триватиме обговорення до 1 березня 2024 року.

Нагадаємо, процес декомунізації в Україні узаконили ухваленим Верховною Радою 9 квітня 2015 року пакетом законів, згідно з якими усі радянські назви потрібно змінити, радянську символіку — демонтувати.

Читайте також:

Можливо зацікавить

У Луцьку відбудеться Хресний хід: у частині міста зупинять рух транспорту

У Луцьку відбудеться Хресний хід: у частині міста зупинять рух транспорту

мертвий

Зник на початку січня: 21-річного лучанина знайшли мертвим у Стиру

Їхали з Рівненщини до Луцька: вагітна пацієнтка народила в автомобілі дорогою до пологового

Їхали з Рівненщини до Луцька: вагітна пацієнтка народила в автомобілі дорогою до пологового

Поховання військового
фото

Храм не зміг вмістити всіх охочих попрощатися з Героєм: у Луцькій громаді попрощалися з Героєм Володимиром Бессоновим

аварія

Розбита голова і обличчя: у Луцьку автівка збила чоловіка, - ЗМІ

волонтерство

У центрі Луцька 77-річний волонтер з Херсону збирає кошти на ЗСУ

рецепт паски

Класична паска: рецепт луцького шеф-кухаря

Тимощук УАФ
відео

«Став Толя «підкаблучником»: зрадник з Луцька Тимощук судиться з Українською асоціацією футболу

Поховання військових
відео
фото

Два прощання в один день: у Луцьку в останню дорогу провели полеглих воїнів - Євгенія Поліщука та Юрія Сілюка