Не лише паспорт: волинянам розповіли, які документи потрібні, щоб виїхати за кордон із дитиною

Не лише паспорт: волинянам розповіли, які документи потрібні, щоб виїхати за кордон із дитиною

Воєнний стан уніс свої корективи в те, як можна перетнути кордон із неповнолітніми.

Misto.media розповідає, як виїхати за кордон із дитиною, які потрібні документи батькам, окрім паспорта. 

Так, зазначається, що якщо дитина віком до 16 років перетинає кордон України з одним із батьків, то письмова згода іншого партнера не потрібна. Але обов’язково необхідно мати документ, який підтверджує родинні зв’язки з супроводжуючою дитину особою. Такі правила діють під час воєнного стану. 

«Так само без письмової згоди одного з батьків супроводжувати неповнолітню дитину можуть і близькі родичі — уточнила начальниця прес-служби Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна, посилаючись на Правила перетинання державного кордону громадянами України.  

«Згідно з вимогами абзацу 13 пункту 2-3 Правил визначено, що, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану, виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, можливий в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима», — зазначила вона. 

При цьому обов’язково потрібно мати документ, який підтверджує родинні зв’язки (паспорти та свідоцтво про народження дитини). 

Але тоді, коли дитину супроводжують далекі родичі, письмова згода від одного з батьків є необхідною.  

«Якщо дитина їде за кордон з третьою особою (наприклад, на відпочинок під керівництвом вчителів), то в такому випадку один із батьків може звернутись до органу опіки та піклування, зробити згоду на виїзд дитини за кордон. Завіряє цю згоду орган опіки та піклування. Оформляється вона безплатно», — пояснюють на «гарячій лінії» Державної прикордонної служби України. 

У службі у справах дітей Луцької міської ради підтвердили цю інформацію і пояснили, як це можна зробити. 

«Один із батьків повинен написати таку заяву у ЦНАПі, при собі потрібно мати український паспорт, свідоцтво про народження дитини та паспорт особи, що буде супроводжувати дитину при виїзді за кордон», - інформували у Службі у справах дітей. 

Якщо раніше потрібна була згода від обох батьків, то в умовах воєнного стану внесли зміни, адже бувають випадки, коли зібрати їх разом складно. Для виїзду дитині треба мати закордонний паспорт і свідоцтво про народження як підтвердження родинних зв’язків з тим, хто її супроводжує. 

Якщо в когось є питання щодо перетину кордону, можна звернутися за консультацією за номером телефонної «гарячої лінії» ДПС України 15-98.

Читайте також: 

Можливо зацікавить