«Не всі готові діяти, більше дивляться збоку»: відомий ексгравець «Волині» вже майже рік у війську

Ващук

Відомий колишній захисник луцької «Волині» Владислав Ващук вже майже рік у війську. За цей час солдат і санітар у медичній роті бригади Нацгвардії «Буревій» здійснив понад 60 евакуацій.  Попри службу, Ващук встигає й переглядати футбольні поєдинки.

З ким із колишніх колег по «Динамо» хотів би служити, спортсмен розповів на Армія FМ.

Після деокупації Гостомеля, де й зустрів широкомасштабне вторгнення разом із дітьми, почав допомагати війську, пригадує Владислав Ващук.

– Ми влаштовували матчі, щоб зібрати кошти для закупівлі дронів, тепловізорів, автівок. До мене звернувся друг, полковник Нацгвардії Всеволод Стеблюк, з проханням організувати гру «Буревію» Гвардії наступу з легендами футболу. Я познайомився з командиром підрозділу, зрозумів завдання. Залучив друга Сашка Марка, він ведучий, а нині ще й психотерапевт і працює з військовими.  Ми вдвох організували цей матч. З коштами для форми допомогли друзі. Марія Бурмака заспівала гімн. Все вдалося. Було багато дітей нацгвардійців. Вони отримали багато подарунків. Та й самі хлопці отримали позитивний імпульс, адже невдовзі вони мали їхати на Бахмут.

А вже в травні 2022 року приєднався до нацгвардійців. Рішення визріло за ніч, ділиться Владислав Ващук.

– Невдовзі після матчу вітав Всеволода Стеблюка із днем народження і він каже: «Давай до нас, в медроту «Буревій».  За ніч я вирішив для себе це питання. Я вирішив, що треба йти в армію і перемагати, як на футбольному полі, щоб не довелося воювати дітям. На наступний ранок я сказав другові, що готовий. Познайомився командиром підрозділу «Буревій», підписав документи. Коли прийшов у Шевченківський ТЦК, там дуже дивувалися моєму рішенню.

За словами Ващука, як солдат з евакуації поранених виконує свої безпосередні службові обов’язки, а також допомагає залучати волонтерську підтримку у підрозділ завдяки своїй медійності.

– Спілкуюся з різними фондами, таким чином закриваємо поточні потреби підрозділу. Я вже майже рік як в армії. На евакуацію виїжджаю всюди, де потреба і командир скаже. За цей час здійснив понад 60 евакуацій.

Розповів Владислав Ващук і про те, з ким із колег по «Динамо» хотів би служити.

– Думаю, міг би взяти із собою всіх людей, з якими грав.  Але сьогодні не всі готові діяти, більше дивляться збоку. Хтось каже, що не бачить себе в армії. Над цим не треба роздумувати, а йти й виконувати доручене. Найперше  має бути мотивація, а навчитися можна всьому. Коли я сказав, що йду в армію, багато хто вважав, що я вже мало не на «нуль» виїжджаю. Чимало людей просто необізнані. Ніхто не відправляє новобранців одразу на передову, дається час на навчання.

Як розповів Владислав Ващук, не всі друзі, які хочуть піти у військо, можуть це зробити з певних причин.

– Окрім Олександра Шовковського, Сашко Медведенко теж каже, що хоче в Нацгвардію. Але ж зріст у нього понад два метри, до того ж 52-й розмір взуття. Командир каже, що такого розміру взуття в армії просто немає. До того ж треба розуміти, що спортсмени, зокрема футболісти, які виступають за кордоном, і так активно допомагають армії.

Щодо скандального футболіста з Луцька, колишнього капітана збірної України Анатолія Тимощука, який зрадив батьківщину та став агентом ФСБ, Владислав Ващук зауважив:

– Якщо він пішов таким шляхом – це його вибір. Ми з ним не спілкувались і не спілкуємося. Чому він так вчинив, ніхто із футболістів не розуміє.

Збірна України з футболу вийшла у фінальну частину Євро-2024. Владислав Ващук вірить в успіх української команди.

– Як колись казав мій тренер Віталій Кварцяний: «Ващук, бей вперёд, комбинация придёт». Тож йдемо вперед. У нас дуже гарна збірна. Сподіваюся, Сергій Станіславович (Сергій Ребров, тренер збірної України з футболу – Ред.), обере склад, який дасть хорошу гру. Такі ігри й турніри надихають наших військових і всіх, хто вболіває за наш футбол.

Владислав Ващук розпочав професійну футбольну кар’єру на початку 90-х. У складі «Динамо Київ» дев’ять разів ставав чемпіоном України, шість разів виграв Кубок країни, дійшов до пів фіналу Ліги Чемпіонів, а у футболці збірної України виходив у чвертьфінал Чемпіонату світу. Завершив кар’єру у 2012 році у складі «Волині», а в 2015 відкрив власну футбольну школу. З травня 2022 року Ващук захищає країну у складі Нацгвардії.

Читайте також:

Можливо зацікавить