Їжу - не мертвим, а бідним: волинянам пояснили, чому не варто залишати крашанки та паску на кладовищі

У Волинській єпархії Православної Церкви України закликають відмовитися від звичаю залишати на кладовищах продукти, зокрема крашанки та паски, під час Провідної неділі.
Ця практика, як зазначає ієромонах Марк Левків, має дохристиянське коріння й не відповідає християнському вченню, йдеться у дописі єпархії в соціальній мережі «Facebook».
«Кому ж лишаємо цю їжу, як не звірам? Уявімо, що робиться після нашого відходу – собаки, птахи, дикі тварини розтягують освячену їжу по цвинтарю. Хіба це є проявом пошани до місця спочинку наших рідних?» – зазначає священник.
За його словами, Провідна неділя має бути передусім днем молитви, а не застіль і обрядовості, яка часто базується на забобонах. В єпархії наголошують, що справжнім виявом пам’яті й любові до покійних є не їжа на могилі, а щира молитва, добрі справи та чисто прибране кладовище.
«Наші близькі не потребують харчів – їм потрібні наші молитви. А якщо хочемо зробити добру справу в їхню пам’ять, краще роздати їжу бідним», – радить ієромонах Марк.
Також він закликає християн критично переосмислювати поширені традиції, які не мають під собою духовного змісту, а часто суперечать вченню Церкви.
Читайте також:
- Не варто викидати: що робити з яєчною шкаралупою після Великодня
- Великдень святкують тиждень: коли можна садити городину
- Смак Великодня з дитинства: луцька блогерка поділилася улюбленим рецептом сирника