Не варто викидати: що робити з яєчною шкаралупою після Великодня

Не викидай шкаралупу після Великодня: ось що з нею зробити

На Великдень на святковому столі обов’язково мають бути крашанки. Особливо червоні — це символ Воскресіння Ісуса Христа. Але після традиційного «биття яйцями» та великоднього сніданку залишається багато яєчної шкаралупи. Викидати її у смітник — не найкращий варіант.

Про це пише Апостроф.

Чому не можна викидати шкаралупу від великодніх яєць

Яйце, освячене в храмі, асоціюється з принесеною Христом жертвою за все людство.

Тому його шкаралупу, як і інші освячені продукти, не можна викидати у відро для сміття. У такому разі вона змішається з гниллю, пліснявою та іншими відходами. А священики благословляють нову їжу після Великого посту, окроплюючи її святою водою.

Однак, незважаючи на це, продукти все одно не стають святими. І їх можна утилізувати, але особливим способом.

Що робити з яєчною шкаралупою після Великодня?

1 спосіб – закопати в саду, лісі або на городі

Цей спосіб підходить тим людям, які мають приватний будинок чи дачу, а також тим, хто живе неподалік від лісу. Там шкаралупу можна закопати. Головне робити це там, де її не зможуть осквернити люди чи тварини.

2 спосіб – зробити із шкаралупи корисне добриво для кімнатних квітів

Шкаралупу можна подрібнити, змішати із землею, купити вазон та посадити туди кімнатну рослину. Або ж додати шкаралупу у вже наявні горщики з квітами. Таким чином шкаралупа насичуватиме ґрунт корисними речовинами.

Виняток: Якщо на шкаралупі освяченого яйця було зображено Ісуса Христа або Пресвяту Богородицю, то таку шкаралупу не можна викидати. Її краще віднести до храму, де священики утилізують її у правильний спосіб. В крайньому випадку її можна спалити, а попіл закопати у землю.

Читайте також:

Можливо зацікавить