Небезпека ранніх овочів: волинська лікарка порадила, як вберегтися від отруєння

Ранні весняні овочі: небезпека отруєння

Рання продукція, вирощена в більшості парниках і теплицях, містить у 2-3 рази більше нітратів, тож споживання перших весняних помідорів, огірків, капусти, редиски чи зелені можуть зашкодити здоров’ю. Зокрема, призвести до інтоксикації організму і важкого отруєння.

Журналісти ВСН  дізнавались у завідувачки гастроентерологічним відділенням КП «Медичне об'єднання Луцької міської територіальної громади» Юлії Кошель, як правильно обирати ранні овочі та зелень та що робити в домашніх умовах, аби зменшити рівень нітратів.

За словами медикині, у виборі овочів перш за все необхідно орієнтуватися на виробника, чи пройшла його продукція перевірку на вміст нітратів та інших шкідливих речовин та чи має він необхідні документи.  

«Чи вживати ранні овочі в цю пору року? Якщо це цибуля вирощена вдома в теплиці, а вона вже може бути вирощена, вирощена редиска так само, то чому би і ні. Це профілактика гіповітамінозу, це є додаткова клітковина, яка корисна для нашого кишківника.

Але з гастроентерологічної позиції у наших пацієнтів, як правило, є ряд протипоказів для вживання у їжу таких продуктів. Причиною є те, що вони можуть стимулювати кишківник, шлунок, тому тут все індивідуально. Потрібно дивитися на виробника та чи є відповідні документи», - зазначила Юлія Кошель.

Якщо є дуже велике бажання вживати ранні свіжі овочі, то Юлія Кошель радить перед вживанням обов'язково замочувати такі продукти.

«Потрібно промити їх під проточною водою, потім замочити у холодній воді мінімум на півгодини. Доведено: коли ми замочуємо овочі, то основна частина нітратів виходить у воду і навіть капусту замочувати не потрібно боятися. Вміст шкідливих речовин зменшується.

Якщо ми розглядаємо варіант готування таких продуктів, мається на увазі термічна обробка, зокрема відварювання, то потрібно відкривати кришку для того, щоб ці шкідливі речовини випаровувалися», - констатувала лікарка.

Дала Юлія Кошель і поради стосовно того, що робити під час отруєння ранніми свіжими овочами.

«Якщо людина отруїлася, то необхідно звертатися до сімейного лікаря. Якщо стан важкий, то необхідно викликати швидку допомогу і звертатися в медичну установу. Тоді здаються відповідні аналізи, дивимося на те, чи зреагувала печінка. Проводяться додаткові методи обстеження, призначається відповідне лікування. Бажано самолікуванням в таких станах не займатися.

Якщо людина один раз мала нудоту, блювоту, а потім все було гаразд - це не завжди симптоми отруєння. Може бути непереносимість тих чи інших продуктів або загострення якихось хронічних захворювань, як от в пацієнтів з хронічним гастритом, виразковою хворобою шлунка чи дванадцятипалої кишки. Ці пацієнти з обережністю відносяться до ранніх свіжих овочів. Та якщо вже йде систематичне блювання, підвищення температури тіла, діарея, коли наступає зневоднення, самолікуванням займатися однозначно не можна, а звертатися за медичною допомогою», - розповіла медикиня.

За її словами, у цьому сезоні у Луцьку поки що не було випадків отруєнь від вживання ранніх свіжих овочів.

«Я думаю, що це частково пов'язано з ціною на такі продукти. Їхня вартість дуже висока і не кожен може собі дозволити їх купити», - припустила завідувачка гастоентерологічним відділенням.

Медикиня радить віддавати перевагу сезонним овочам: гарбуз, буряк, ферментовані овочі: огірок, капуста. Старатися відстрочити на пізніший термін вживання ранніх свіжих овочів, особливо продуктів, які привозяться. Якщо вже люди самі вирощують ці ранні овочі або купують у перевірених виробників, тоді будь ласка.

На запитання, де безпечніше купувати овочі - на ринку чи в магазині, Юлія Кошель відповіла, що однозначної відповіді немає. Продукти, які мають потрапляти у магазин, зазвичай ретельно перевіряють, згідно законодавства вони проходять відповідний контроль якості. Продукти з ринку так само обробляють, додають нітрати, аби вони краще росли, але перевірку на допустимий рівень цих речовин вони не проходять. 

Читайте також:

Можливо зацікавить