«Нормальні» виплати, але не для всіх: МОН готує великі зміни у системі стипендій

«Нормальні» виплати, але не для всіх: МОН готує великі зміни у системі стипендій

В Україні планують змінити виплату стипендій для студентів. Міністерство освіти та науки України має намір скасувати стипендії у розмірі 2000 гривень та ввести систему виплат, які повністю покриватимуть витрати студентів на навчання та проживання.

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в інтервʼю NV.ua.

На його думку, виплата 1700-2000 гривень студентам в університетах є популізмом, оскільки ці суми не відображають реальних потреб молоді. За словами посадовця, ці гроші для студентів є «приємним бонусом», а не визначальною сумою для їхнього існування.

«Ми змінимо цю систему. Тепер стипендії будуть залишатися у тих, кого держава замовляє і кому покриває 100% їх навчання, хто погодиться на перше гарантоване місце роботи і потребує цієї стипендії. До того ж вона буде збільшена до якихось нормальних сум, на які можна вижити», - сказав Вінницький.

МОН планує переглянути цю систему та зробити стипендії доступними для тих, кому держава повністю оплачує навчання та які згодні працювати на першому гарантованому місці роботи. Винницький зазначив, що ці гроші мають забезпечити реальні потреби студентів, а не бути «приємним бонусом».

Також заступник міністра зазначив, що існуюча система виплат за гуртожиток призводить до жахливого стану будівель, оскільки ці виплати пов'язані саме з розміром стипендій.

Читайте також:

Можливо зацікавить