Нові правила в'їзду до ЄС з 2024 року: доведеться заплатити 7 євро

Нові правила в'їзду до ЄС з 2024 року: доведеться заплатити 7 євро

З наступного року почнуть діяти нові правила в’їзду до країн Європейського Союзу.

Громадяни країн, які мають безвізовий режим з країнами ЄС, повинні будуть отримати електронний дозвіл ETIAS. Це стосується і українців, пише Ukrayina.pl.

Що таке ETIAS

ETIAS – Європейська система інформації та авторизації подорожей. Це повністю електронна система, яка відстежує відвідувачів з країн, яким не потрібна віза для в’їзду до Шенгенської зони. З електронним дозволом ETIAS особа може перебувати в будь-якій із країн ЄС 90 днів протягом 180-денного періоду.

Тобто якщо зараз короткотермінові візити до ЄС для громадян країн, що мають з ЄС безвіз, не вимагають будь-яких попередніх узгоджень, то з наступного року буде потрібно отримати попередню згоду на перетин кордону в електронній формі.

Нова система повинна:

  • пришвидшити час перетину кордону;
  • сприяти зниженню рівня злочинності на кордоні;
  • перешкоджати нелегальній міграції.

Планується, що дозвіл будуть видавати на три роки (тобто при кожному перетині кордону отримувати його не треба). Коштуватиме отримання дозволу 7 євро.

Отримувати дозвіл ETIAS потрібно лише у випадку короткотермінових безвізових поїздок до ЄС. Якщо особа має візу, чи карту резидента, жодних додаткових дозволів оформлювати не треба.

Поки що також не відомо, чи потрібно буде отримувати дозвіл ETIAS громадянам України, які мають в країнах ЄС тимчасовий захист.

Як отримати дозвіл ETIAS для виїзду за кордон

При заповненні заявки на дозвіл, треба буде вказати паспортні та контактні дані, інформацію про попередні судимості та поїздки до зон конфліктів. Біометричні дані вказувати не треба.

Більшість заявок оброблятимуть автоматично, протягом декількох хвилин. Як заявляє влада ЄС, автоматичне погодження отримуватимуть близько 97% заявників.

Якщо ж система ідентифікує заявку, як пов’язану з підвищеним ризиком, її буде розглядати візовий офіцер. У цьому випадку термін розгляду може збільшиться до 14-30 діб. Крім того, заявника можуть попросити надати додаткові документи або прийти на співбесіду у консульство.

До виїзду закордон необхідно дізнатися, чи немає людина боргів в Україні. Нагадаємо, що треба робити, щоб уникнути проблем з виїздом за кордон та де можна дізнатися про наявність боргових зобов'язань у громадянина.

Читайте також:

Можливо зацікавить