Нововведення для чоловіків: у Раді розповіли, чи будуть вручати повістки за кордоном

мобілізація, повістка за кордоном

Чоловіки з України, які знаходяться за кордоном, не отримуватимуть повісток, але зможуть скористатися електронним кабінетом для оновлення своїх персональних даних.

Про це розповів член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський в інтерв’ю «РБК-Україна».

Нардеп наголосив, що наразі немає механізму, за допомогою якого військовозобов'язаним за кордоном можна було б вручати повістки.

«Механізму, як це робити, на цей час немає. Крім того, у комітеті ми попередньо відхилили норму про те, щоб заборонити для них надання консульських послуг, якщо в них немає військово-облікових документів. Ми надаємо можливість через засоби або телефонного зв'язку, або через електронний кабінет отримати відповідний військово-обліковий документ або уточнити свої дані», - зауважив Веніславський

.

За його словами, реєстрацію у електронному кабінеті військовозобов'язаного за новим законопроектом залишили як право, а не як обов'язок.

«Ми залишили можливість особам, що проживають за межами України, скористатися електронним кабінетом для дистанційного оновлення даних без в'їзду на територію України, оскільки потім виникне проблема з можливістю їх виїзду. Мова може йти і про студентів, які навчаються за кордоном, і про тих чоловіків, які ще до війни переїхали мешкати за кордон», - наголосив він.

Веніславський зауважив, що окрім надсилання повісток в електронному кабінеті тим, хто в ньому зареєстрований, залишаються в силі й інші способи їх вручення. Зокрема представники ТЦК вручатимуть повістки військовозобов'язаним у паперовому вигляді, під відеофіксацію або іншими шляхами за умови фіксації того, що людина її отримала.

Читайте також:

Можливо зацікавить