Пасинкування помідорів влітку: як і коли це потрібно робити

Пасинкування томатів — це процес видалення пазушних, бічних пагонів, що ростуть з пазух листя між стеблом рослини та головним стеблом. Своєчасне і правильне пасинкування дає можливість підвищити врожайність на 30-50% і домогтися більш раннього дозрівання плодів, окрім того допомагає рослинам перерозподілити ресурси на ріст та розвиток плодів, що сприяє отриманню більшого врожаю та поліпшенню якості плодів.
Про це пишуть у телеграм-каналі для садівників Ваша дача.
Щоб помідори не перетворилися на ліс — обов’язково пасинкуйте!
Що таке пасинки?
- Це бічні пагони, що ростуть у пазухах листків. Вони забирають сили і не дають врожаю.
Коли видаляти:
- Рано-вранці, коли пасинки досягли 4–5 см.
- Найкраще — відламувати руками, залишаючи маленький «пенечок».
Сорти:
- Індетермінантні (високі) пасинкувати обов’язково!
- Детермінантні — лише частково, щоб не втратити врожай.
Читайте також:
- Сода проти фітофторозу, попелиці й жовтого листя: прості рецепти для захисту помідорів
- Чим підживити перець в червні: виросте величезним і соковитим
- Що посадити поруч з огірками: 4 ідеальні сусіди для рекордного врожаю
- Чим підживити помідори після висадки: поради для щедрого врожаю