Перехід на новий календар: як лучани святкуватимуть Різдво

Перехід на новий календар: як лучани святкуватимуть Різдво

На початку церковного року (1 вересня) 2023 Православна церква України та Українська греко-католицька ухвалили рішення перейти на новий календар. Серед низки причин такого рішення вказали також «прагнення віддалення від «руського міра»».

Відтепер віряни відзначатимуть свята за новим церковним стилем, з ним усі нерухомі церковні свята зміщуються 13 днів раніше. Проте рухомі, тобто свято Великодня і залежних від нього, залишатимуться незмінними.

Отож, журналісти видання ВСН запитали, як до таких змін ставляться лучани, та за яким календарем святкуватимуть.Здивувало те, що частина опитаних навіть і не знали цієї інформації.

«Ми не слідкуємо за церковними новинами, і зовсім не чули такої інформації», - були відповіді.

Проте таких респондентів було небагато. Зустрічались також ті, хто категорично проти такого рішення.

«Від самого народження я відчуваю магію всіх православних свят, які наші прабабусі та дідусі передавали, закликаючи зберігати ці традиції протягом тисячоліть. Ці свята завжди об'єднували український народ, не стаючи майданчиком для сварок чи розбіжностей у думках. Величезні українські родини збирались за одним великим столом. Проте, сьогодні відбувається те, чого наш ворог найбільше бажає – поділ людей за «календарем». Для мене важливо зберігати традиційні свята, особливо Різдво, яке завжди православні християни святкували одночасно з Вифлеємом, де народився наш Спаситель. Боюсь, що такі радикальні дії - це відмова від традицій, які так старанно берегли наші батьки… Розумію, що світ змінюється, але збереження цих традицій додає глибини та справжнього значення нашому святкуванню», - пояснює пані Катерина.

Її подруга Ніна додає: «Я не розумію для чого наша влада це робить, споконвіку святкували з Вифлеємом, можливо війна на це вплинула, але попри усе це моя сім’я святкуватиме за старим календарем».

Також спілкувались з лучанами, які позитивно ставляться до такого рішення.

«Ще минулого року, коли був перехідний період, ми святкували Різдво 25 грудня. Цього ж року всі свята відзначаємо за новим календарем. Трохи, може, незвично, але нам подобається святкувати ці дні з усім цивілізованим світом. Давно пора було це зробити. Тим паче, в колядках Різдво Христове - перший празник, а далі - Василя, тобто Новий рік. А оце «старий новий рік» - не що інше, як спроба зберегти той порядок свят, за яким і наші прабабусі святкували. Тепер же все на своїх місцях», - каже Анатолій.

«Мені все одно якщо чесно на той календар, хто як хоче нехай так і святкує. Невже люди не втомились сперечатись за нього? Не можуть прийти до спільної думки. Святість цих прекрасних свят не зміниться від числа якого будуть святкувати, головне щоб це було з душею, та від щирого серця», - бурхливо відповіла пані Вікторія.

Але була і така думка: «Вже таку сміхоту наробили з цими датами, числами, як на мене, головне не коли, а як ми це робимо. Храм - це святе місце, і нехай там не буде незгод, та і проблеми в нашій країні є важливіші за цю тему. Слава Україні!»

Автор Олена Бондар

Читайте також:

Можливо зацікавить