Підказки для дачників: як правильно гартувати розсаду

Підготовку розсади до висадки в ґрунт під відкрите небо починають за 10-15 днів до цього. Слід знати, коли потрібно починати загартовування рослин. До цього моменту на сіянцях томатів має бути 4-6 справжніх листків, у огірків по 2-3. У декоративних рослин цей показник може бути різним.
Про це розповідають у телеграм каналів для дачників Сад і город.
Коли починати?
- За 10-14 днів до пересадки на постійне місце.
Оптимальна температура:
- Холодостійкі культури (капуста, салат, цибуля): +6…+8°C.
- Теплолюбні культури (томати, перці, баклажани): +12…+14°C.
Покрокова схема загартування:
- День 1-3 – відкривайте вікно або кватирку на 1-2 години.
- День 4-6 – виносьте розсаду на балкон чи вулицю на 2-3 години.
- День 7-10 – збільшуйте час перебування на свіжому повітрі до 6-8 годин.
- Останні 2 дні – залишайте розсаду на вулиці на ніч, прикривши нетканим матеріалом.
Захист від сонця:
Перші 3-4 дні тримайте сіянці в півтіні, поступово привчаючи їх до сонячного світла.
Читайте також:
- Ці сорти картоплі не рекомендують садити українцям: врожаю не отримаєте
- У жодному разі: які культури не можна садити на грядці після картоплі
- Нашатирний спирт на дачі: 5 корисних способів застосування