Півстолітнє понищене ялинкове «тріо» в центрі Луцька: зрізати чи хай росте. Відео

Півстолітнє понищене ялинкове «тріо» в центрі Луцька: зрізати чи хай росте. Відео

Ялинкам у самому центрі Луцька вже майже півстоліття. З 2008 вони щороку ставали символом луцького Нового року.

Ці три колишні красуні стали новорічними символами півтора десятка років тому. До того центр міста прикрашали привезеним з лісу деревом, - розповіли у сюжеті 12 каналу.

Нестійка погода, щорічні прикраси та сніг на гілках, механічні пошкодження, міське середовище - всі ці фактори зробили свою роботу і тепер здається, що залисин на ялинках більше аніж гілок. Головна екологиня міста пояснює - природний ареал росту ялин на Волині аж за Маневичами на північ, а чим далі на південь, тим таким деревам спекотніше.

«В місті як правило завжди температура на 5, до 10° вища як у лісі, десь як в природному середовищі і набагато менший рівень зволоження, порядку на 15-20% вони отримують менше тої вологи яка потрібна», - зазначає очільниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак.

Крім того, щозими комунальники звалюють під ялинки зібраний на площі сніг. він тане, а з ним у ґрунт просочується і сіль, якою посипали тротуар. Шкодили ялинкам і новорічні декорації.

«Ніяке дерево не любить, щоб топталися по його корінню. А якщо це масове місце масового відпочинку проведення дозвілля, то, звісно, що тамтисячі людей проходять і це теж такий один з моментів, який несприятливий навіть поки влаштовують той настил», - каже Оксана Лисак.

У 2021 році обстежував фітопатолог зі столиці.

«Були ознаки виразкового раку ялини. По ньому ми писали їм рекомендації, проте ця болячка дуже погано лікується взагалі на деревах такого віку. В принципі шанси жити в них були досить непогані», - каже фітопатолог Дмитро Радюк.

Аби деревам допомогти, треба було гілки обробити хімікатами.

«Застосування фунгіцидів саме з кроновою обробкою в містах досить складна ситуація, бо це потрібно забирати людей, щоб вони там не ходили і враховуючи висоту об'єкта - це досить великий розльот цього аерозолю буде в будь-якому разі і тому саме в центрі міста було нереально виконати», - каже фітопатолог.

Крім того, таких спеціалістів у Луцьку і немає, зазначає Оксана Лисак. Та і дерева вже у поважному віці і чи вилікує це хворобу ніхто гарантій не дає.

«Але в центральних частинах міста, звісно, треба приводити в порядок, проводити благоустрій і заміну тих зелених насаджень, які вже віджилисвій час. На сьогодні вони вже втратили свою декоративну цінність. Це просто має бути управлінське рішення, скажімо так. Хтось має на себевзяти відповідальність і вирішити, чи зрізати їх і висадити нові. 10-15-річну ялину можна посадити досить крупномір і буквально вона вже за 5-10 років вона буде виконувати ті самі функції», - каже Оксана Лисак.

Але навіть якщо засаджувати на те місце нові ялинки треба залучати спеціальну техніку. Крім того, вони ще й довго приживаються - каже екологиня, адже за ними треба постійний догляд полив та підживлення ґрунту.

«В наших комунальних службах, на жаль, немає такої техніки спеціалізованої, яка працювала би з крупномірними деревами. Це дуже такий потужний має бути ком землі, звідки її викопати, відповідно, транспортувати, не пошкодивши», - зауважила Оксана Лисак.

Не хапатися за радикальні рішення радить фітопатолог - каже, що ялинкам ще можна продовжити вік, треба тільки грамотно підживлювати і поливати. Втім в будь-якому разі, скоріш усього, новий 2025 рік лучани зустрінуть все ще з традиційною трійкою у центрі міста

Читайте також:

Можливо зацікавить