Побив односельчанку, бо не сподобалась горілка: як покарали волинянина

Побив односельчанку, бо не сподобалась горілка: як покарали волинянина

Судили волинянина, який увірвався в будинок односельчанки, побив її та погрожував розправою.

Чоловік відбувся одним роком обмеження волі. Також йому доведеться відшкодувати потерпілій понад 6 тисяч гривень матеріальної шкоди, 20 тисяч гривень – моральної та ще 6,5 тисяч гривень витрат на правничу допомогу, пише Буг.

Опівночі 4 березня 2021 року мешканець села Орищі Павлівської громади прийшов до будинку своєї односельчанки і під час сварки завдав їй кілька ударів кулаками та дерев`яною табуреткою в голову. Він спричинив жінці тілесні ушкодження у виді численних гематом і синців голови й обличчя, переломів щелепи й носа та струсу головного мозку. Згідно з висновком судово-медичної експертизи, ці побої віднесли до категорії легких і середніх тілесних ушкоджень. Про це йдеться у вироку Іваничівського районного суду від 20 червня 2024 року.

Під час допиту чоловік повністю визнав свою провину. Він зізнався, що 4 березня 2024 року вночі, приблизно з 00:00 до 02:00 йшов до магазину в селі Орище, щоб придбати горілку, однак, побачивши, що той закритий, вирішив купити спиртне в односельчанки, в якої ще світилося в будинку. За його словами, пенсіонерка відчинила йому двері, і після того, як він пояснив їй причину приходу, принесла горілку. Однак, коли він скуштував цей напій, йому стало зле. Опісля в них, мовляв, виник конфлікт і жінка кинула в нього табуретку. Розлютившись, чоловік завдав пенсіонерці удари кулаком в обличчя та кинув в неї табуретку, після чого пішов додому.

Проти дебошира порушили кримінальне провадження за ч.1 ст. 122 КК України (Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, що спричинило тривалий розлад здоров`я або значну стійку втрату працездатності).

Потерпіла, у свою чергу, розповіла, що тоді односельчанин увійшов до неї в будинок, взяв її за груди, штовхнув в середину кімнати і почав бити, завдавши ударів кулаками рук та дерев`яною табуреткою в обличчя та голову. Згодом чоловік, мовляв, запхав її під ліжко, де вона пролежала до ранку. А потім зателефонувала до поліції, приїхала швидка медична допомога і забрала її в лікарню.

Пенсіонерка зазначила, що після побиття перебувала на стаціонарному лікуванні та купувала необхідні ліки. Дотепер вона, мовляв, терпить головний біль й купує знеболювальні медичні препарати. Чоловік, за її словами, жодного разу не поцікавився станом її здоров`я після побиття.

Жінка попросила суд стягнути з обвинуваченого на її користь 6 тисяч 22 гривні відшкодування спричиненої ним матеріальної шкоди, 50 тисяч гривень – моральної шкоди, а також судові витрати на правничу допомогу.

Із показів свідка в суді стало зрозуміло, що пенсіонерка продає горілку, яку перед приїздом поліції винесла з будинку.

До слова, обвинувачений вже мав кілька судимостей за крадіжку та ухилення від сплати аліментів на утримання дітей, за це йому призначали покарання у виді громадських робіт. Однак на шлях виправлення так і не став.

Розглянувши матеріали справи, суд визнав обставиною, що пом`якшує покарання – щире каяття обвинуваченого, а до обставин, що обтяжують покарання – рецидив злочинів та вчинення правопорушення щодо особи похилого віку.

Відтак суд визнав чоловіка винним та призначив йому покарання у виді обмеження волі на один рік два місяці. Також йому доведеться відшкодувати потерпілій 6 тисяч 22 гривні матеріальної шкоди, 20 тисяч гривень – моральної та ще 6,5 тисяч гривень витрат на правничу допомогу.

Читайте також:

Можливо зацікавить