«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки

«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки

У суботу та неділю, 16-17 вересня, справжні козаки демонструють мистецтво бою у Музеї історії сільського господарства Волині - скансені. Дійство назвали фестивалем національних бойових мистецтв «Дух незламних» і провели вперше. Відвідувачі мають змогу побачити виступи зі зброєю, реконструкцію козацького бою, вогняне шоу тощо.

Організаторами фестивалю є Міністерство молоді та спорту України, федерація рукопашу «Гопак України», Волинська обласна рада та Луцька міськрада. Ведучий заходу, волонтер Сергій Абрамчук, розповів виданню ВСН про основну мету дійства:

«Основна мета - це збір коштів на дрони-камікадзе для наших захисників. На всіх присутніх тут локаціях - донація. Дуже багато благодійних фондів долучилися до заходу, за що їм велике дякую».

«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки

Серед учасників фестивалю - вихованці спортивного клубу козацьких бойових мистецтв «ГерцЬ» з міста Луцька, «Люті козаки» з Дніпра, Сергій Василюк – соліст гурту «Тінь Сонця» та творчі колективи Луцької громади. 

«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки

Іван Михайлов займається у спортивному клубі козацьких бойових мистецтв «ГерцЬ» вже 5 років. Мама хлопчика, Людмила, розповідає: це не просто спорт, а й виховання духу братерства, поваги та культури.

«В «Герці» загартовують не лише тіло а й незламний дух. Я пишаюся, що мій син є частинкою цього клубу, він має вже більше 10 медалей, приймає участь в показових виступах (кожного разу, коли дивлюся їхній виступ - завмирає серце!). Іван з радістю йде на тренування і приходить з новими враженнями та знаннями, адже там не лише спорт та боротьба, а й виховання духу братерства, поваги, культури, знання своєї історії, зокрема історїї козацтва, любові до України. Щиро дякую тренерам за їхню кропітку працю», - розповіла Людмила Михайлова.

«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки

Гості фестивалю мали нагоду оглянути справжній інвентар українського козацтва: намети, гармати, вози, козацьку кухню, холодну та вогнепальну зброю.

Також присутні брали участь у майстер-класах з традиційних ремесл: лялька-мотанка, типологія виробів зі шкіри, соломоплетіння, робота з глиною, ковальство (відливання мушкетних куль) тощо. Особливо рішучі за донат для наших захисників метали списи, ножі та сокири.

«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки

Захід - дводенний, а отже хто не встиг відвідати «Дух незламних» вчора - приходьте сьогодні впродовж дня до 18 години. Наприкінці фестивалю проведуть благодійний аукціон та нагородять учасників. Організаторам вдалося поєднати важливе і корисне: популяризацію національних бойових мистецтв, народної культури та історії, згадати наших славних пращурів, а також збір коштів для сучасних воїнів світла - ЗСУ. 

«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки«Дух незламних»: поблизу Луцька зі зброєю та вогнем билися козаки

Читайте також:

Можливо зацікавить