Дбають про майбутній урожай, тримають свиней та корів: як живуть у селі на Волині. Відео

Дбають про майбутній урожай, тримають свиней та корів: як живуть у селі на Волині. Відео

Бобли – село на Волині. Молоді тут небагато, але й роботи для них тут не густо: школа, садочок, магазин, і фермерське господарство. Хто їздить працювати до Турійська, а хто - на заробітки за кордон. Але як і молодь, так і старше покоління добре знають, як влітку попрацюєш – так і будеш мати взимку.

Нині місцевих можна побачити на полі. Дбають за майбутній урожай овочів всі, - йдеться у сюжеті каналу Аверс.

Бабуся Катерина має невеличкий клаптик картоплі, він в неї без зілля. Нині йде боротьба з жуком. Люди кажуть - зараз добрий сезон абивирощувати свиней, бо ж є кропива і гори зілля з городу після прополювання. Проте додають, аби було те домашнє сало і м'ясо, потрібно докласти неабияких зусиль.

«Картопля, кукурудза, люцерна, зілля, яке прополюється, теж даємо - такий у нас раціон. Дешевше купити, бо то рік годуєш, але то є своє і запах того поросяти кращий чим те, що куплене», - каже місцевий мешканець Ігор.

В сім'ї пана Івана обов'язки щодо господарки розподілені. Наприклад, розповідає чоловік, за ним приготування харчів свиням. А за його зятем викидання гною, бо ж самотужки пенсіонер з усім цим не впорався б.

Загалом поголів'я великої рогатої худоби в селі невеличке. Нещодавно люди відстояли пасовища для тієї жменьки корів, яку ще тримають вселі поодинокі господарі.

Як розповідають місцеві, нині в селі навіть не здають молока, оскільки це ніколи не було вигідно для селянина. Та й городів садять менше, аніж колись, кажуть, переважно для себе, поїсти, продавати за безцінь ніхто не хоче, шкода своїх рук. Але хай там як, у Боблах всі від молодого до старого від ранньої до пізньої осені на полях працюють на своїй землі, бо привчені до цього з діда-прадіда.

Читайте також:

Можливо зацікавить