Популярне добриво може знищити ваш врожай: коли його не варто використовувати

Зола є цінним місцевим добривом, але не завжди її застосування йде на користь. Важливо знати, коли зола приносить шкоду замість очікуваної користі.
Про користь та шкоду золи пише видання «На пенсії»
Навіть натуральні добрива, як-от зола, можуть бути шкідливими при неправильному застосуванні. Як саме її правильно використовувати — читайте далі.
Зола є цінним місцевим добривом, містить головним чином калій, фосфор і кальцій. Найціннішою є зола трав’янистих рослин, потім – листяних дерев.
Із трав’янистих рослин найбільша кількість калію міститься в попелі стебел соняшнику – понад 36 відсотків, тоді як у виноградному попелі калію до 40 відсотків, фосфору і кальцію відповідно до 20 і до 55 відсотків. Причому більше кальцію у золі листя, а в зеленій лозі більше калію.
Однак застосування попелу як позакореневого підживлення може призвести тільки до негативного результату. Золу слід застосовувати лише як ґрунтове добриво, краще з поливною водою, як і будь-яке добриво. При позакореневому підживленні попіл не засвоюється листям через продихи, а утворює наліт на листковій поверхні, чим ускладнює фотосинтез.
Як позакореневе підживлення в робочий розчин додають сечовину (карбамід) – 30-40 грамів на 10 літрів води.
Сечовину можна використовувати в поєднанні з іншими добривами, але слід уникати змішування з речовинами, що містять вапно.
Ще одна помилка, якої припускаються городники, – це внесення великої кількості золи у кислі ґрунти без аналізу. У надмірних дозах зола може порушити кислотно-лужний баланс, сприяючи вивільненню аміаку та зниженню засвоєння азоту. Не рекомендується вносити попіл одночасно з азотними добривами, особливо аміачною селітрою або гноєм, оскільки це призводить до втрат азоту в ґрунті.
Читайте також:
- Народний синоптик назвав найспекотніший місяць літа
- Як правильно зберігати зелень у холодильнику, щоб вона не в’яла
- Чим підживити виноград для солодкого врожаю