Чорничний сезон 2025 на Волині: ягід майже нема, а ціни б’ють рекорди

Цьогоріч чорничний сезон на Камінь-Каширщині виявився коротким і маловрожайним. У лісах ягід небагато, а охочих їх збирати ще менше — люди не поспішають годинами нишпорити в гущавині за мізерним уловом.
Та все ж є завзяті полішуки знову й знову йдуть до лісу – бо це традиція, спосіб підзаробити і, зрештою, надія на сезонний дохід, пише Район.Каміь-Каширський.

«Уже наприкінці липня можна сказати: сезон майже завершився. Тривалість його виявилася дуже стисненою, хоча зазвичай чорниці у нас збирають від червня і аж до серпня. Причина – поганий врожай. Весняні заморозки, затяжна засуха й брак вологи в критичний період дозрівання ягід зробили свою справу. Чорниці просто не змогли вирости», – каже камінь-каширка Світлана.
Показує, що назбирала лише пів відра, але втішена, бо і це непогано. А тим більше з огляду на ціну, яку пропонують заготівельники

Так, цьогоріч чорниця буквально побила цінові рекорди. На початку сезону за літр просили 150 гривень. А сьогодні, коли ягода вже відходить, ціна зросла до 180 гривень за літр. Заготовачі ж у Камені-Каширському вже платять навіть по 210 гривень за кілограм.
«Ціни, може, і ще підростуть. Там де здаємо ягоди, казали, що попит ще є: чорницю активно скуповують на експорт. Але от чи люди ще назбируватимуть, то не факт», – зазначає Світлана.
Для Наталії чорниця – не заробіток, а домашні пиріжки та варення на зиму. Багатодітна мама зазвичай купувала її для дітей на базарі. але цього літа чорниця стала справжньою «лісовою валютою», і її кожна баночка — як маленький скарб.
«Вирішила заощадити і сама пішла до лісу. Бо торік, коли ціни не були такими шаленими, могла собі дозволити купити. Тепер же годую комарів, і по ягідці збираю», – сміється жінка також нарікаючи на те, що в багатьох місцях вже нема до чого й нагинатися.

Читайте також:
- Сезон абрикосів на Волині: де дешевше, а де — дорожче
- Як зварити картоплю, як у ресторані: 7 секретів від шеф-кухарів
- Молода кукурудза вже на волинському ринку: скільки коштує та як обрати найсолодшу