Топ-рецептів із зелениць, смак яких приємно здивує: найкращі рецепти від волинян
На Волині у розпалі сезон зелениць — ароматних лісових грибів, які господині традиційно маринують або готують на зиму. Проте ці гриби можуть стати основою для справжніх кулінарних експериментів.
Журналісти ВСН зібрали три перевірені рецепти, які збережуть смак осені у банці.
1. Зелениці з медом і перцем — ніжні, з легкою солодкою ноткою
Потрібно: 2 кг відварених зелениць; 1 кг цибулі (півкільцями); 2 кг солодкого перцю (соломкою).
Як приготувати: овочі тушкувати 20 хвилин (перець можна 10). Додати 0,5 л томатного соусу, 0,5 л олії, 0,5 склянки оцту, 2 ст. ложки солі, 4 ложки цукру і 3 ложки меду. Протушкувати ще годину, розкласти у стерилізовані банки (виходить близько 10 банок по 0,5 л) і закатати.
2. Зелениці у соусі «Сацабелі» — пікантна закуска з грузинським акцентом
Потрібно: 2 л відварених зелениць, 1 кг цибулі, 500 г соусу «Сацабелі».
Як приготувати: додати 300 г олії, 200 г цукру, 1,5 ст. ложки солі, 50 г оцту, за бажанням — натерту моркву. Тушкувати 1 годину, постійно помішуючи. Розкласти у банки (виходить 8–9 банок по 0,5 л) і закрутити.
3. Солянка із зелениць — ситна страва для зими
Потрібно: 2 кг відварених зелениць, 1 кг цибулі, 1 кг моркви, 4 кг капусти, 500 г олії, 200 г томатної пасти.
Як приготувати: на 200 г олії обсмажити цибулю, потім моркву (на решті олії). Додати гриби й нашатковану капусту, томатну пасту, 1 ст. ложку цукру, 3–4 ложки солі (на смак). Тушкувати 1,5 год., потім розкласти у банки (15–16 банок по 0,5 л) і стерилізувати ще 1 годину у духовці при 100–110°C.
Усі три рецепти ідеально підходять для зберігання на зиму, а ще — це чудовий спосіб приготувати зібрані у лісі зелениці.
Читайте також:
- У пошуках зеленого золота: як на Волині збирають зелениці
- Грибний сезон на Волині: скільки коштують зелениці і підзеленки