Посилення мобілізації: частина багатодітних батьків отримає повістки

Посилення мобілізації: частина багатодітних батьків отримає повістки

Нині батьки трьох чи більше дітей мають право на відстрочку від військової служби, однак у новому законі з’явилася норма, за якою певна категорія таких батьків підлягатиме мобілізації.

Детальніше про це розповість «Еспресо.Захід».

Не платиш аліментів – не матимеш відстрочки від мобілізації

Традиційно батьки, які мають трьох або більше дітей, мали право на відстрочку від військової служби. Однак новий закон про мобілізацію вносить зміни. Тепер це право може бути анульовано в разі несплати аліментів протягом трьох місяців.

Оборонний комітет Верховної Ради підтримав новацію. Його членкиня, нардепка фракції «Європейська солідарність» Ірина Фріз, розповіла LB.ua, що саме уряд ініціював таку норму, але з технічною помилкою в тексті. 

«Тому комітет ухвалив її з урахуванням технічної правки (зі згадкою саме про аліменти). Щодо розрахунків, то ні Генеральний штаб, ні Міністерство оборони такої статистики не надавали. Проте ми всебічно довіряємо цій пропозиції!», – наголосила Фріз. 

Також нардепка додала, що така норма є доцільною, бо в Україні триває війна. Зрештою, якщо батько отримує відстрочку від служби, то має повністю виконувати свої обов’язки перед дитиною.

Мобілізаційний ресурс – 20 тис. чоловіків

Міністерство юстиції оцінює потенційний мобілізаційний ресурс у 20 тисяч таких людей. Станом на 1 березня 2024 року на виконанні в органах Державної виконавчої служби перебуває 520,2 тис. документів про стягнення аліментів.

Згідно з чинним законодавством, за несплату аліментів вони потрапляють до Єдиного реєстру боржників з блокуванням банківських карток, забороною на виїзд, керування ТЗ, користування вогнепальною зброєю. І відповідно, втрачають можливість відстрочки.

«Треба наголосити, що мобілізація для такої категорії ні в якому разі не має бути покаранням. Бо військова служба – це обов'язок, як і батьківська відповідальність. Плюс справді є категорія таких батьків, які хотіли б сплачувати аліменти, але не мають роботи. Враховуючи достатньо високі зарплати в ЗСУ, це буде якраз механізм достатньо швидко погаcити борги. Головне – діти отримають фінансове забезпечення», – вважає заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.

Як це працюватиме

Після того, як новий закон про мобілізацію набере чинності, батьки трьох чи більше дітей, як і всі військовозобов’язані, мають з'явитися до ТЦК протягом 60 днів. Відтак, ТЦК подаватимуть запити в Державний реєстр боржників та виконавчих проваджень. Реєстр відправлятиме у відповідь довідки за зразком довідки про несудимість.

У разі, якщо батько погасить борг, то його право на відстрочку буде поновлено.

Норма стосується також жінок

Оскільки в Україні є певні категорії жінок, які вважаються військовозобов’язаними (до прикладу, з фармацевтичною та медичною освітою), то норма про аліменти стосується також і тих українок, які сплачують аліменти, адже всі жінки віком від 18 до 60 років, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, обов'язково повинні стати на військовий облік. 

Читайте також:

Можливо зацікавить