Приїхав із Польщі й доглядає за дідусем з інвалідністю: волинянина судили за ухилення від мобілізації. Відео

Приїхав із Польщі й доглядає за дідусем з інвалідністю: волинянина судили за ухилення від мобілізації. Відео

На волинянина Едуарда Артисюка завели кримінальну справу за ухилення від мобілізації. Хлопцеві 26 років, він із села Борочиче. Рік тому повернувся із Польщі, куди виїхав ще до повномасштабної війни. Вернувся додому, став доглядати за батьком та дідусем.

Розказує – в обох інвалідність, а в дідуся ще й стався другий інсульт. Хлопцеві хутко дали повістку. Про це йдеться у сюжеті каналу Аверс.

«Я поїхав туди до війни, а приїхав під час війни, рік назад. Коли я приїхав з Польщі, я планував йти в армію, але так як в мене інвалід батько, дід інвалід другої групи - я не міг їх кинути і я не пішов. Потрібно було вдома допомагати і я мусив вернутися», - каже волинянин. 

В залі суду і дідусь Едуарда Іван Федорович. Горохівський суд дав його внукові 3 роки тюрми.

«Не треба його чіпати, він є моя допомога, я тільки що з інсультом недавно вийшов з обласної. А йому дають строк. То треба помилувати його. Жінка вмерла, я остався, а він мені їсти зварить і подасть. А я що - ні попрати, нічого, мені лікарі сказали - більше 5 кг не піднімати, інсульт такий був, що відібрало ноги і мову», - каже дідусь.

Його внук то єдина надія на допомогу, - каже Іван Федорович

«Йому щось дають, він би міг би з Польщі взагалі не приїжджати. Він приїхав, бо треба допомога І нащо давати 3 роки за що?!», - бідкається дідусь.

В сільраді повідомили суд, що в Едуарда ніколи не було навіть жодного адміністративного правопорушення. Живе з дідусем та батьком, котрий теж має інвалідність. 

«Я визнаю провину свою повністю. Мені соромно, що я тут, а не там і я не хотів покидати свою сім'ю, я розкаююся. Все так швидко сталось, яне встиг, я знаю, що я міг за дідом нагляд, але коли я прийшов у воєнкомат, то мене вже не слухали», - каже обвинувачений.

Судді дивуються, чому ж хлопець не зібрав усіх документів не оформив догляд за дідусем.

«Цікава ваша поведінка, ви кажете, що у вас є утриманці, при тому ви жодних дій, щоб підтвердити цей факт не вчинили, вже скоро рік буде», - каже суддя. 

Прокурор вважає, що юнакові треба залишити три роки в'язниці.

«Немає передбачених встановлених законом прав на відстрочку, оскільки має у дійсності на утриманні батька з інвалідністю третьої групи, а законпередбачає наявність на утриманні батька з інвалідністю першої або другої групи. Крім того не підтверджена і наявність постійного догляду за членом сім'ї другого споріднення, а саме дідуся», - каже прокурор Оксана Яковлєва.

Судді пішли у нарадчу кімнату, схоже, пом'якшили вирок, наскільки могли - замість тюрми присудили обмеження волі на один рік. Поза камерою Едуард зізнається, вже не мав віри що в апеляції йому так змінять вирок.

Читайте також:

Можливо зацікавить