Проблеми з овуляцією: як їх діагностувати та лікувати?

Проблеми з овуляцією: як їх діагностувати та лікувати?

Овуляція — це вихід дозрілої яйцеклітини з яєчника та її готовність до запліднення. Без овуляції зачаття неможливе, оскільки сперматозоїдам нема чого запліднити. Відсутність овуляції називають ановуляцією. Вона не є рідкісним станом, за статистикою, це причина ледь не третини всіх випадків жіночого безпліддя.

Якщо ви зіткнулися з ановуляцією або будь-якими іншими гінекологічними проблемами, рекомендуємо проконсультуватися з гінекологом у Львові: https://mdclinics.com.ua/uslugi/hinekoloh-lviv/

AD_4nXcJxQKnak_IzMQ-HJNBcwL3b1gt8wL_VAn2QHre2cRCfCi-n1KyzR8tDj-xlwcUYr7fou0m14Sd7UJkPHYS_Fr6zIG3Se5b0fne63JAyEgSTpSkI7bBVIl0DFQpS39u_6yp88i0PNnkawS8prfm-UGtISRVVc-wxYKNcOuy?key=zZbrnIfcjYlvuwNd9eZ2Dg

Ознаки проблем із овуляцією

Про відсутність овуляції жінка може й не підозрювати, оскільки жодних симптомів може не бути. Проте найчастіше ановуляція пов'язана з порушеннями менструального циклу, насамперед, з його нерегулярністю. Характерні пропуски менструацій, їхній непередбачуваний наступ і нестабільний характер: кровотечі можуть бути мізерними або навпаки, занадто інтенсивними.

Інша ознака відсутності овуляції — проблеми із зачаттям. Іноді жінка дізнається про порушення овуляції лише зіткнувшись із безпліддям.

Діагностика овуляції та ановуляції

Діагностувати овуляцію можна самостійно, для цього є кілька методів.

Метод цервікального слизу

Піхву з маткою з'єднує цервікальний канал. Він закритий спеціальним слизом, який зберігає стерильне маткове середовище. Однак під час овуляції властивості слизу змінюються, щоб пропустити всередину сперматозоїди, він стає в'язким. Це відбивається на характері вагінальних виділень: під час овуляції вони набувають вигляду яєчного білка. Якщо такий слиз помістити між двома пальцями й повільно їх розвести, він тягтиметься. Спостереження за вагінальними виділеннями та виявлення цервікального слизу, подібного до яєчного білка — один з надійних методів самостійної діагностики овуляції.

Метод виміру базальної температури

Базальну температуру вимірюють в прямій кишці вранці відразу після пробудження. Метод визначення овуляції полягає в тому, що під час виходу яйцеклітини відбувається сплеск базальної температури: підвищення на 0,5–1⁰. Щоб визначити час сплеску, слід вести графік, заносити дані базальної температури, починаючи з першого дня менструального циклу. Спостереження слід проводити протягом кількох менструальних циклів, це дає можливість виявити закономірності овуляції.

Метод аптечних тестів

Для діагностики овуляції випускають аптечні тести, подібні до тестів на вагітність. Тести на овуляцію засновані на виявленні в сечі лютеїнізувального гормону (ЛГ).

Якщо виявлено ановуляторні цикли, тобто відсутність овуляції, виникає потреба у з'ясуванні їх причини. Для цього лікар призначає УЗД органів малого тазу, а також низку гормональних тестів крові: аналізи на пролактин, прогестерон, гормони щитовидної залози. За потребою діагностика може бути розширена.

Лікування ановуляції

Оскільки причиною порушення овуляції є гормональний дисбаланс, лікування полягає у його усуненні. Важливою умовою є нормалізація надмірної ваги, яка зазвичай супроводжує проблеми з овуляцією. Справа в тому, що жирова тканина продукує естроген, а надлишок естрогену порушує баланс гормонів, що регулюють овуляцію. Іноді однієї нормалізації маси тіла достатньо відновлення балансу й овуляції.

Якщо цього недостатньо, овуляцію стимулюють медикаментозно. Препаратом першої лінії є кломіфен, який блокує рецептори естрогену в гіпоталамусі, стимулює підвищення рівня ФСГ (фолікулостимулювального гормону) у крові. ФСГ, своєю чергою, стимулює дозрівання яйцеклітини. Якщо терапія кломіфеном не відновлює овуляцію, може бути використаний летрозол, або вдаються до лікування агоністами або антагоністами ГнРГ (гонадотропін-рилізинг-гормону).

Якщо метою лікування проблем із овуляцією є вагітність, а медикаментозна терапія не спрацьовує, вдаються до штучного запліднення.

Автор: Вербицька Наталія Ярославівна — акушер-гінеколог, репродуктолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83