«Пропускаю біль через свою душу»: волинська поетеса написала десятки віршів про загиблих Героїв

«Пропускаю біль через свою душу»: волинська поетеса написала десятки віршів про загиблих Героїв

Волинська поетеса Надія Стрельченко із селища Турійськ у свої 26 років вже видала дві збірки віршів «Поламані долі війною» та «Герої не Вмирають».  Її літературне псевдо - «Усмішка». Основною тематикою поетичних творів дівчини є війна та військові. Часто рідні загиблих Героїв звертаються до неї, аби вона написала вірш у пам’ять про про того чи іншого воїна і вона йде їм на зустріч. Пропускаючи біль родини через свою душу,  їхній сум, виливає на папері свої вірші.

 

Журналісти ВСН поспілкувалися з Надією Стрельченко. За словами поетеси, поезією захопилася ще в дитинстві. 

«Захоплюватися поезією почала ще в шкільні роки, 8-9клас. Бувало під час уроку приходили думки, які хотілося записати. З того часу є кілька віршів, адже таланту в собі я не бачила. 

Після школи я цим не захоплювалася, а просто жила життя і постійно намагалася знайти себе. Навіть часто задавала собі питання, чому хтось співає, танцює, пише, а я нічого з цього не вмію? Мені чогось бракувало в собі, адже я знала, що щось можу, от тільки що… не розуміла. Пізніше, вже десь у років 20-21, я могла сидіти ввечері про щось думати і писати вірші.  Їх з того часу є небагато, але вони є. 

І знову ж таки, я не бачила у собі таланту чи розуміння, що саме це і є покликом моєї душі. Я робила це просто так, і не надавала цьому ніякого значення. Інколи таким чином просто розвантажувала свої думки», - розповідає вона. 

За словами Надії Стрельченко, саме оточення змусило її серйозно взятися за поезію, адже ці люди побачили у ній талант.

«У моєму житті зʼявилося кілька людей, які мали нагоду почути мої тексти. Вони всі в один голос говорили, що це талант і його не можна ховати. Потрібно розвивати. Я посміхнулася, заховала блокнот подалі, адже виставити на загал означало для мене  оголити свою душу. А я до цього зовсім не була готова. 

Та чітко памʼятаю ніч, в яку відчула, що це і справді поклик моєї душі. Це був червень, 2021 рік, перша ніч після смерті мого тата, я памʼятаю як в цю ніч сиділа в нашому маленькому будинку, дивилася з подругою фотографії, яка неймовірно мене тоді підтримала і була поряд. А потім на кілька хвилин залишилась сидіти одна, у моїх голові було безліч думок, а душа кричала так, що моментами здавалося - не могла дихати.

У той момент і народився перший вірш, який написала не я, який написала моя душа. Я прочитала одразу його мамі і подрузі. Всі плакали і я з ними. От саме коли я хотіла кричати на весь світ, я хотіла писати вірші. Знову ж таки, я писала їх для себе. От тільки вже дозволяла собі з кимось ними ділитися», - розповідає поетеса. 

Саме повномасштабне вторгнення вплинуло на дівчину так, що вона почала писати вірші саме про війну і військових.

«Тоді 2022 рік, повномасштабне вторгнення, страх, нерозуміння, жахливі новини, біль… і це все я виливала на папір. Я пропускала тоді, здається, все, що чула, через свою душу. І якось близька мені людина створила для мене сторінку в Тік-Ток, виклавши кілька моїх віршів, які я надсилала їй про війну. Сказавши мені про те, що мене мають чути люди. 

Один вірш набрав ажіотажу, другий, третій, четвертий… я побачила, що людям цікаво, тому коли як не зараз починати ділитися частинкою своєї душі з іншими, подумала я. Переоцінка була шалена, бо що якщо завтра не буде… Я почала писати, багато писати. Виходити в ефіри, читати… і люди настільки захоплювалися моєю творчістю, що нарешті я зрозуміла - це моє…

Я побачила, що можу писати, і хочу…Я шукала постійно вільну хвилинку, щоб змогти занотувати думки, які приходили в мою голову миттєво. У мене не було багато вільного часу, тому більшість писала вночі, наодинці з собою. Але мені було так добре. Це були важкі для мене вірші.  наприклад: «Буча», «Двохсотий» тощо. Кожен свій вірш про війну я виплакала», - ділиться Надія Стрельченко. 

Згодом, ознайомившись із віршами Надії, люди почали просити її написати в пам’ять про того чи іншого військового. 

«Ще писала тоді в підтримку військовим слова вдячності, один із віршів шалено злетів в інтернеті і блукає там по сьогодні, це вірш «Незнайомці». Через пів року, після початку повномасштабного вторгнення, я втратила на цій війні дорогу моєму серцю людину. Саме тоді я відчула найстрашніший біль, який тільки могла відчути. Певний час я просто не бачила світу. І від болю, багато писала. Боліло так, що хотілося кричати на весь цей несправедливий світ. Що я і робила у своїх віршах. 

Згодом я написала перший свій вірш памʼяті для нього. Який змогла озвучити лише через кілька місяців. Відразу не вийшло, бо кожен раз намагаючись його записати, я задихалася від болю, який відчувала в той момент. Це вірш «Вже 20 днів, щодня в сльозах…» розлетівся в мережі просто неймовірно. Люди почали писати в особисті, чи змогла би я написати і про їхнього Героя, який загинув.

Памʼятаю, як пообіцяла одній жінці спробувати… а наважитися писати не могла довго. Але вона чекала… якось в один момент прочитавши до кінця історію, якою вона зі мною поділилася, я розплакалася, так сильно, що весь біль який відчула вилила на папір. Вийшов неймовірний вірш, який я виставила у себе на сторінці. Тоді прохання про написання віршів для Героїв, я почала отримувати частіше.

Почала писати, у мене виходило… отримувала неймовірні слова у відповідь, які надихали мене робити це далі. Я так сильно загорілася бажанням лишати памʼять, адже люди повинні бачити яку ціну ми платимо за кожен спокійний день. 

Я брала все більше замовлень, але не писала часто, бо мені боліло. Мені важко. Кожен написаний вірш - це сльози, це виснаження, після якого потрібен час для відновлення», - розповідає поетеса. 

За її словами, спочатку писала усі вірші про військових безоплатно, але люди почали зловживати нею. 

«Спочатку я писала ці вірші цілком безкоштовно. І навіть коли люди пропонували оплату, я відмовляла. За моїми плечима було вже майже 100 віршів. І щодень я отримувала ще більше замовлень. Одного разу звернула увагу на те, що отримую повідомлення вже з претензіями: коли буде вірш? Чого так довго? Потім натрапила на діалог з жінкою, яка замовила у мене 6 віршів, для знайомих їй людей. І кожен день мені писала, скільки можна чекати... Тобто, я побачила, що у мене почали замовляти вірші, просто тому, що я їх пишу безкоштовно. І таку кількість я просто фізично не змогла б написати.

Тоді я вирішую писати такі вірші на замовлення платно, ставлю ціну 500 грн, адже в першу чергу це мій час. І я розуміла, що тепер їх замовлятимуть дійсно ті, кому цей вірш потрібен, для кого це справді важливо… Адже, особисто для мене ці вірші багато значать. 

Після цього… замовлення значно зменшились і я зрозуміла, що зробила все правильно. До мене почали звертатися люди, яким це справді потрібно, яким невимовно болить, які потребують цей вірш душею. І їх ані трішки не лякала ціна, навпаки, вони буває і більше оцінюють мою працю, ніж я сама. Звісно є люди, яким я роблю це безкоштовно, бо бачу як їм це потрібно, а оплатити не в кожного є змога. Тому наразі 30% своєї роботи я роблю просто так, і мені приємно це робити. Інколи слова вдячності цінніші за валюту.

Кошти, які отримую, не є великі, бо я не пишу часто. З них певну частину постійно перераховую на збори, а частину вкладаю в своє просування, адже видаю книги за власний кошт. На сьогоднішній день вірші на замовлення, я пишу лише кілька в місяць, бо частіше не можу морально. Епітафії також пишу, там ціна символічна», - каже поетеса.

Щодо творчих планів, то у Надії Стрельченко вони масштабні.  

«Зараз у мене є дві збірки: «Поламані долі війною» та «Герої не Вмирають».  Найближчим часом вийде третя - «Герої не Вмирають 2». Зараз працюю над четвертою, яка називатиметься - «Відстань від землі до неба» і ця книга це буде відлунням моєї душі. Творчі плани: писати книги, лишати памʼять, нести у своїх віршах історію, почуття, біль… Адже всі ми колись помремо, а слова будуть жити вічно», - підсумувала дівчина.

Ось кілька віршів доробку поетеси:

«Незнайомці»

Я знаходжусь під одним з тобою небом: Ти в окопі, а я – вдома, у теплі.

Все, що можу – це молитися за тебе Кожен день і так аж до кінця війни.

Я знаю, що тобі болить, буває лячно, 

Та не покажеш ти нікому слабини. 

Я так тобі, солдате, вдячна

За те, що я не бачу глибини війни.

Хоч і не бачу, та біль пульсує, знаю. Щодня пульсує біль в твоїх очах! 

Хоч ти від мене в кілька сотень миль, 

Та там у тебе інше вже життя.

І лиш здогадуюсь, як хочеш ти додому,

І навіть знаю, що болить в душі.

Ми – незнайомці, та в молитві я з тобою, Бо стали близькі завдяки війні.

Вклоняюся! І вдячності немає меж. Низький уклін! Ти там, в бою за волю. 

І дякую, що маю таку честь

Писати тут вірші за сильною спиною!

«Вбивають»

Вбивають!!! Чуєте – вбивають!!!

А світ весь поглядає і мовчить.

Та й люди починають забувати,

Що не один солдат життя там положив.

 

Війна!!! Ви чуєте – війна!!! Вона триває,

І не в книжках, не в фільмах, тут – в житті, Сьогодні, в миті ці вона – вбиває.

Ви чуєте – вбиває тих, хто ще живі!

 

Куди не глянь – то звістка, що загинув Синок, десь батько чи коханий чоловік. Ви чуєте – за нас загинув,

Поліг за нас, за нас заснув навік.

І більше він вже сонця не побачить, І маму не обійме чи доньку.

Над ними лиш близькі поплачуть.

Читайте також:

 

 

Можливо зацікавить

На Волині представники ТЦК видають повістки на проходження ВЛК тим, хто оновив дані

На Волині представники ТЦК видають повістки на проходження ВЛК тим, хто оновив дані

Втратив ногу, але мріє повернутися на фронт: історія грузина зі «Сталевої сотки»
фото

Втратив ногу, але мріє повернутися на фронт: історія грузина зі «Сталевої сотки»

«Мріяв, що невдовзі візьме на руки онука чи онучку. Але не встиг…»: спогади про загиблого воїна з Волині

«Мріяв, що невдовзі візьме на руки онука чи онучку. Але не встиг…»: спогади про загиблого воїна з Волині

«Темношкірі найманці та індуси за гроші знищують нашу країну», - військовий з Луцька Андрій Отченаш

«Темношкірі найманці та індуси за гроші знищують нашу країну», - військовий з Луцька Андрій Отченаш

Військовий приїхав у відпустку, а його затримали і відвезли до ТЦК на Закарпатті

Військовий приїхав у відпустку на Закарпаття, а його затримали і відвезли до ТЦК

Скандал на Волині: водій маршрутки на Світязь не захотів везти воїнів

Скандал на Волині: водій маршрутки на Світязь не захотів везти воїнів

Волинські поліцейські готуються захищати країну на передовій: як проходить їх вишкіл
відео

Волинські поліцейські готуються захищати країну на передовій: як проходить їх вишкіл

Осиротіли донька і син: у Луцьку в останню дорогу провели 43-річного Героя
відео

Осиротіли донька і син: у Луцьку в останню дорогу провели 43-річного Героя

Зупинилося серце військового з Волині Івана Редьки

Зупинилося серце військового з Волині Івана Редьки