Риболовля у вересні: як зловити щуку і не тільки

Що клює у вересні?

У вересні риболовля має свої особливості. Щоб риболовля у перший місяць осені була успішною, радимо скористатися перевіреними порадами та лайфхаками.

У вересні у щуки починається активний жор, тому особливо складно стає добути живця. Про це пишуть на сайті Волинського рибоохоронного патруля.

При спінінговій ловлі в цей час краще використовувати великі блешні, так як до осені хижаки збільшуються в розмірі. Використовуючи в якості насадки хробака, мотиля або опариша, у вересні досить вдало можна рибалити в проводку (по течії).

Головень, плоскирка, карп, краснопірка, лящ, плотва, в’язь – частий вересневий улов. Черв'яки найкраще підходять, як наживка для вересневої риболовлі, а ось підгодовування не відрізняється від звичайного – пшоняна каша, макуха, висівки.

Донними або поплавковими вудками у вересні активно ловиться лящ, поплавковою вудкою на мотиля – плоскирка і краснопірка. Також здобиччю рибалки у вересні можуть стати в‘язь, головень, великий карп, сазан. Особливо активно у вересні клює хижа риба – щука, окунь, судак. Окунь добре ловиться на глибоких озерах, щуку вудять аж до льодоставу, зазвичай на вудки – кружки, жерлиці, спінінгом на обертову блешню.

Особливості поведінки риби у вересні 

На початку осені міграційні шляхи багатьох видів риб змінюються, як і місця їх годівлі та стоянки. Рибні зграї, в залежності від погоди, починають по-особливому поводитися. В холодний період риба опускається на дно в пошуках більш затишних куточків.

Найважливішою умовою багатого улову у вересні є ретельне планування процесу рибної ловлі, підготовка та підбір необхідної снасті, приманки, підгодівлі і т. п.

Дуже важливо стежити за погодними змінами. Найбільш плідним на улов часом буде похмура, безвітряна погода, що зберігається кілька днів поспіль. А якщо певний час трималася холодна погода, а потім настали теплі дні – клювання буде найкращим.

Риби у вересні набирають вагу, готуючись до зими. Риболовля у вересні сильно залежить від перепадів рівня води, що особливо важливо на невеликих річках, де зовнішні умови значно впливають на клювання.

Снасті для риболовлі у вересні 

Для риболовлі у вересні підходять всі снасті. Ловля риби у вересні буде хороша і на спінінг, і на жерлиці, а на глибоких місцях щуку ловлять вертикальним блеснінням з човна. У невеликих річках хороша ловля на мормишку біля берегів. Для ловлі на малька на поплавкову вудку краще вибирати глибокі місця і збільшувати глибину спуску насадки.

Поплавковими вудками у вересні можна ловити: в річках — жереха на верховодку на середніх глибинах, переважно біля кущів; в озерах і ставках — добре ловиться плотва на мотиля, окунь і дрібна щука на малька.

Донними вудками риболовля успішна: у річках ловля головня і в’язя на жаб в першу половину ночі та ранні ранкові години, також головень клює на пічкура. Успішно у вересні можна вудити в проводку (по течії) на мотиля і опариша - плотву, молодого ляща, підуста, головня та рибу ялець.

Календар клювання риби у вересні 

Осіння риболовля особливо хороша на хижу рибу, проте у вересні ще можна розраховувати на хороший улов і мирної риби. У першій половині вересня прогнозується жор у ляща, підлящика і сома, протягом усього місяця стабільно відзначається жор у верховодки, а у другій половині вересня він настає у щуки, плітки та в’язя.

Читайте також:

Можливо зацікавить