Риболовля у вересні: яку рибу і на що ловити

Коли можна ловити рибу в 2024 році?

Перший місяць осені може стати дуже вдалим для лову риби.

Яку рибу ловити у вересні, що знадобиться на риболовлі в перший осінній місяць і і завдяки яким наживкам рибалка у вересні буде результативною, - пишуть на сайті Fisherclub.in.ua.

Рибалка у вересні

Осіння погода вносить корективи у життя риб. Вода у водоймах стає холоднішою та прозорішою, кількість природного корму зменшується. Риби змушені активно переміщатися водоймою у пошуках їжі, часто йдуть углиб водойми. Отже, осіння риболовля у вересні вимагає зміни тактики лову - не сидіть на одному місці, чим більше місць ви обловите, тим вищий результат. Обов'язково перевірте глибокі ями за перекатами – риба там точно є. Далекі закиди та рибалка з човна збільшують шанси виловити солідний трофей.

Рибалка у вересні результативніша на спінінг - лов хижої риби в цей час дає прекрасні результати, проте все ще можна на літні снасті ловити і мирну рибу. Не забудьте тільки, що осіння риболовля передбачає зміну насадок для лову. У цей період краще віддати перевагу тваринним насадкам. риболовля у вересні буде успішніше, якщо використовувати як наживку мотиль, черв'яка, опариша, а от хижака варто ловити на живця. Варто нагадати про правила акуратного використання підгодовування - вона не повинна містити сильних ароматизаторів, оскільки похолоданням різкі запахи рибу швидше насторожують, ніж приваблюють.

Рибалка у вересні залежить і від погоди. Наприклад, особливо вдалими стануть періоди часу, коли протягом днів зберігається стійка погода з тихими і похмурими днями. Також посилення клювання відзначається, коли після тривалої прохолоди настає тепла безвітряна погода.

Рибалка у вересні - як ловити рибу, на що ловити рибу

Рибалка у вересні має ряд особливостей, які необхідно враховувати рибалці-початківцю. Наприклад, яка риба клює у вересні активно, а яка вже не дуже спокушається на наживку. Які насадки використовувати і в яку погоду риболовля у вересні буде успішнішою. Розберемося в деяких тонкощах рибалки у вересні.

Клювання ляща та коропа у вересні поступово погіршується і до кінця місяця він стає непередбачуваним. Дрібний лящ і карась продовжують брати у теплу погоду на мотиля та черв'яка до першої декади жовтня включно.

Жереха у вересні можна ловити вудками поплавця на вклею, краще робити це в річках на середніх глибинах, переважно у кущів.Плотва в озерах і ставках добре ловиться у вересні на мотиля, а окунь і дрібна щука - на малька.

У річках у вересні триває лов донними вудками головня та язя на жаб, більш результативна риболовля в першу половину ночі та ранній ранковий годинник. Головень охоче бере також на піскаря та курячі кишки. На перекатах з другої половини місяця разом із язем та головоломкою починає брати минь. Вудіння миня результативніше в темні, негодні ночі.

У проводку на мотиля і опариша успішно ловляться плотва, підліщик, голавль, під'язик і головним чином ялець.

У другій декаді вересня риболовля починається осінній жор щуки на глибоких місцях. Ловлять її спінінгом, на кружки, доріжкою та вудками поплавця. Судак ловиться прямовисним блиском на зимові блешні в глибоких захаращених ямах. Найбільш сприятливі для риболовлі у вересні тихі, похмурі дні. Дрібний дощ на клювання щуки не впливає.

У вересні особливо цікаво ловити рибу спінінгом, на гуртки та поплавочними вудками на малька.За сприятливої ​​погоди на озерах триває лов на коника. У невеликих річках цікавий лов на блешню біля берега. На перекатах у нічний годинник трапляється головень на піскаря, якщо ловити на донні вудки. Яку рибу ловити у вересні

Щоб повернуться з риболовлі з серйозним уловом, потрібно знати особливості поведінки риб у перший осінній місяць і визначиться, яку рибу ловити у вересні будете саме ви.

Підготовка снастей та вибір місця для риболовлі важливі для рибалок-початківців. Не нехтуйте простими правилами, описаними нижче, і риболовля у вересні буде на радість.

Рибалка у вересні на щуку

Осінній жор щуки у вересні забезпечує успішний лов зубастої хижачки. У теплий вересень риболовля на щуку може відбуватися у її улюблених літніх місцях. Біля кромки трави на воблери та блешні невеликого розміру можна ловити пристойних щук-трав'янок. За трофейною щукою слід вирушати ближче до глибини, на руслові брівки та звали, на виходи з ям, ближче до глибоководних коряжників та затоплених лісів на водосховищах. На глибинах риболовля на щуку у вересні походить, як правило, з човна. Способи лову залежать від обраної водойми. Майже в будь-якій водоймі з успіхом може бути застосований спінінг, вудка поплавця, гуртки і доріжка. Рибалка на щуку у вересні виробляється практично на будь-яку приманку, в хід йдуть блешні, що коливаються і обертаються, воблери всіх мастей і забарвлень, джиг і т.д. Щука у вересні не гидує великими розмірами і охоче «харчується» реально великими принадами.

Рибалка у вересні на окуня

У вересні рибалка на окуня результативніша рано вранці і ввечері, саме в цей час клювання максимально стабільне. Але окунь також ловиться і в денні години, правда активність буде меншою. Рибалка у вересні на окуня можлива як на спінінг, так і на вудку поплавця. У вересні окунь дуже активний, і зустріти його можна практично в будь-якому місці водойми, але все ж лов окуня у вересні найбільш видобувна вздовж берега, на звалах в глибину або вздовж смуги прибережної рослинності. І все ж основний спосіб лову окуня у вересні - це рибалка на спінінг. Як приманка для лову окуня у вересні добре підійдуть блешня вертушки, невеликі воблери, а також твістери, поппери. Для прямовисного блещання літньою снастью застосовуються різні блешні: зимові окуневі, блешні балансири і т.д. З блешні при такому способі лову добре себе зарекомендували чортик, мураха та уралка.

Рибалка у вересні на судака

Судак - бажаний трофей для спінінгістів, а вересень вважається одним із найкращих періодів для риболовлі на судака. Причому успішний лов судака триває протягом усього місяця, погіршуючи лише за негоду з сильним вітром і різкими перепадами тиску. Найбільш інтенсивне клювання судака відбувається в нічний час. Приманки для риболовлі на судака повинні бути вузькою подовженою формою, що чимось нагадує уклейку. З живих насадок чудово підійдуть піскарі, йоржі, ялинки, дрібні підліщики. Більш широкі та великі рибки не такі ефективні, оскільки рот у судака невеликий, і заковтнути таку наживку він просто не зможе. Для найбільшої ефективності при лові судака у вересні можна використовувати джигові приманки. При цьому рибалки здійснюють ступінчасту проводку приманки біля дна. Принадами можуть стати звичайні поролонові рибки, силіконові віброхвости та твістери.

Рибалка у вересні на карася

Початок вересня переважно характеризується ще досить теплою денною погодою. Велика кількість будь-яких личинок, жуків у чагарниках прибережної рослинності ефективно манить карася, тому рибалка на карася у вересні результативніша в прибережній зоні, по межах водної рослинності та серед неї. Підгодувати місце рибалки зайвим не буде. Як і в літню пору, для підживлення підійдуть будь-які рослинні компоненти. Насадку краще використовувати тваринного походження – краще хробака. Хоча в деяких водоймах найкраще може працювати опариш. Також підійде комбінація обох наживок, у народі називається «бутерброд». Це стосувалося першої половини вересня. А вже із середини місяця ситуація змінюється. Вода прогрівається на мілководді недостатньо, багато ракоподібних відмирають, а за ними - і водна рослинність. Звісно, ​​карась залишає прибережну зону і починає збиратися у глибоководних районах водойми.

Рибалка у вересні на ляща

Рибалка на ляща у вересні здатна зробити справжнє задоволення, оскільки в цей час риба дуже добре клює. Ліщ намагається триматися в глибоких ямах, затоках і в місцях з мулистим дном. Мешкає ця донна риба переважно у великих і середніх річках, соціальній та досить великих озерах. Шукати ляща на ділянках з великою кількістю тину – марне заняття. Що ж до донних ям, то вони мають бути більшими і перебувати на глибині від 5 метрів. Протягом усього вересня можна успішно ловити екземпляри різних розмірів. Відмінна рибалка на ляща - у безвітряні ясні дні, особливо рано вранці або на заході сонця. Якщо ж, навпаки, погода похмура, вітряна, але водночас тепла, то можна спробувати успіх вдень, обравши для цього тихе затишне містечко. Щоб рибалка на ляща у вересні вийшла успішнішою, обов'язково необхідно використовувати підгодовування.

Рибалка у вересні на коропа

Рибалка на коропа у вересні вважається, мабуть, найрезультативнішою. За тихої безвітряної погоди короп може взяти практично будь-яку наживку. І, навпаки, у вітряні та дощові дні риба воліє причаїтися на дні. Рибалка у вересні на коропа може починати практично з самого раннього ранку. Але щоб упіймати цю рибу, доведеться сильно попрацювати. Щоб рибалка вдалася, варто добре вивчити донний рельєф, зокрема знати розташування великих ям. На що ловити коропа у вересні? Підгодовування в цю пору року абсолютно марне - вся надія на правильно підібрану приманку. Рибалка на коропа у вересні результативніша на опариша, великого дощового хробака, рачне м'ясо, хлібні катиші, бойли, підійде геркулесова каша з цукром та ароматизаторами арахісу або кориці, молюски. Ловити можна як донними, так і звичайними вудками поплавця. Причому поплавець не повинен бути надто яскравим та помітним, щоб не насторожувати рибу.

Рибалка у вересні на плітку

Плотва у вересні починає переміщатися на глибину - улюбленими місцями вересневої плітки стають глибокі ями з тихою течією на кордонах з брівками або під стрімкими берегами. Рибалка на плітку у вересні успішніша за орієнтиром - шукайте плітку в місцях з топляком і коряжником, що звисають над водою гілками дерев, ямами і вибоїнами на дні. Основний раціон плітки у вересні, як правило: мотиль, хробак, всілякі водні личинки, комахи, що потрапили у воду з дощем. Найбільше такого корму збирається в гирлах струмків, розпадків та ярів, куди й прямують невеликі зграйки плотви. При лові плітки у вересні, крім традиційних наживок (хробака, опариша, мотиля і т.д.) використовуються різні літні насадки (рачок бокоплав, личинка струмка або бабки). Якщо клює переважно крупна плотва, то бажано насаджувати на гачок одночасно по кілька личинок. Прекрасна наживка - лячинка личинка опариша.

Читайте також: 

Можливо зацікавить