Ще одне селище у Луцькому районі може стати містом: яке саме

Ще одне селище у Луцькому районі може стати містом: яке саме

Верховна Рада ухвалила закон про ліквідацію селищ міського типу. Офіційно нововведення ще не набули чинності, втім це лише питання часу. Журналісти з'ясували, як це вплине на класифікацію населених пунктів на Волині та які населені пункти найближчим часом можуть змінити свій статус та які наслідки це матиме для їхніх мешканців.

Сьогодні в Україні 461 місто, 882 СМТ та понад 28 тисяч сіл. Відтепер буде три головні статуси – село, селище та місто, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

Нагадаємо, селище Ратне, що на Волині, планує стати містом.

Виконавча директорка Волинського відділення Асоціації міст України Мар'яна Конончук запевняє, на життя людей закон не вплине.

«В даному випадку є чітко визначена процедура, коли адміністративно-територіальна одиниця зі статусом села може набувати статусу селища і так само адміністративно-територіальна одиниця зі статусом селища може набувати статус міста», - розповіла Мар'яна Конончук.

Містом вважатиметься населений пункт із не менш як 10 тисячами населення та наявністю компактної забудови. Селище – уже переважно садибна забудова та загальна чисельність жителів не менш як п'ять тисяч. До п'яти тисяч мешканців та виключно індивідуальні будинки – це село.

«Але це не означає, що відразу всі населені пункти, де переважає компактна забудова, стануть містами. Процедура утримання статусу міста досить довго тривала, вона прописана в окремому законодавстві. Виключно Верховна Рада законом надає статус населеному пункту міста, якщо йдеться про місто»

Не треба остерігатися й того, що чимало теперішніх міст втратять свій статус. Навпаки, ми будемо остерігати збільшення кількості міст.

Саме це невдовзі може статися із селищем Олика. В асоціації міст кажуть, що воно вже давно заслуговує на статус міста, адже колись ним і було. Магдебурзьке право воно отримало ще у 1564 році, а перша згадка про Олику взагалі датується 1149-им в Іпатіївському літописі.

Статус міста в Олики забрали перші совєти, які прийшли сюди у 1939-му. І через рік, після свого управління, відсікли від Олики кілька передмість та зробили з неї селище міського типу. А після позбавили статусу райцентру. Нині у селищі проживає більше трьох тисяч людей.

Олика розвивається, прагне стати туристичною родзинкою Волині та повернути статус міста.

Зміни не вплинуть і на статус міста Берестечка – одного з найменших в Україні. Населені пункти із особливим історичним значенням для регіону – виняток із нововведень.

Крім того, в Україні офіційно з'явиться нове поняття – поселення - компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення. Йдеться, наприклад, про дачні кооперативи або тимчасові мобільні містечка, де живуть переселенці. До слова новий закон набере чинності через три місяці після офіційної публікації.

Читайте також:

Можливо зацікавить